Veilig water voor het Ebenezer Life Center

Samen met de vzw Kitanda trokken Aquafinners twee jaar na mekaar naar Kenia om er een weeshuis en enkele scholen te voorzien van gezond drinkwater en een veilige afvoer van afvalwater.

kinderen in refter

Nieuwe school opende ondertussen de deuren

Het Ebenezer Life Center is een weeshuis dat bestaat uit verschillende gemeenschappen op drie locaties in de armste regio van Kenia: Ayweyo, Tido en Ahero. Met de hulp van de Belgische vzw Kitanda kon op alle locaties voldaan worden aan de basisvoorwaarden van water en sanitatie. Aquafin zette mee de schouders onder dit project en verleende niet alleen financiële steun. In 2017 en in 2018 gingen telkens zes collega's in hun vrije tijd mee op 'missie' met de vzw om er ter plaatse te helpen met het leggen van leidingen en het algemeen verder afwerken van het watermanagement.

In maart 2019 opende de volledig vernieuwde school in Ayweyo dan officieel de deuren. Het gebouw bevond zich enkele jaren geleden in zeer slechte staat en werd afgekeurd door de Keniaanse overheid, ook al was het de enige onderwijsinstelling in de wijde omgeving. Verplaatsingen naar een andere school zijn te duur voor de arme bevolking.
Vandaag kunnen de kinderen les volgen in nieuwe klaslokalen, is er een kook- en eetruimte en zijn er voldoende toiletten. Er werden ook een watertoren en een waterhuisje gebouwd dat voorziet in de drinkwaterbehoefte van de school en de omliggende leefgemeenschappen. Het water wordt in de school niet alleen gebruikt voor hygiënische doeleinden, maar ook voor de bereiding van maaltijden. Bovendien maakt water in de buurt het mogelijk om aan landbouw te doen, wat nieuwe kansen creëert.