Speciale uitgiftes

In september 2015 gaf Aquafin als eerste Belgisch bedrijf een groene obligatie uit. Aquafin gebruik deze financieringsbron om zijn investeerdersbasis te verruimen en het social responsible investment-gehalte van zijn investeringen te benadrukken.

Green Bond

Met de eerste Green Bond haalde Aquafin zeer vlot 45 miljoen euro op. Hiermee waren we de allereerste Belgische emittent met een Green Bond uitgifte. Ondertussen gaven we al succesvol verschillende Green Bonds uit. Het opgehaalde kapitaal wordt gebruikt voor de financiering van CO2-arme, duurzame en milieuvriendelijke investeringen. De opbrengsten van de Green Bond worden exclusief ingezet voor investeringen in projecten die Aquafin uitvoert voor het Vlaamse Gewest. De opgelijste projecten hebben een milderende impact op de klimaatverandering of maken onze omgeving beter bestand tegen de effecten ervan. Andere projecten zorgen voor bijkomende waterzuivering of een toenemende biodiversiteit.

Om te voldoen aan de grote vraag naar transparantie van de Green Bond markt, ging deze uitgifte vergezeld van een extra-financieel certificaat, een zogenaamde "Second Opinion", afgeleverd door de onafhankelijke onderzoeksinstelling Cicero. Zowel het Green Bond kader als de gespecifieerde projecten van Aquafin kregen een "Medium green" label tot zelfs een "Dark green" label toegekend, wat de klimaat- en milieu-ambities van de Bond duidelijk bevestigt.

"Een onafhankelijke second opinion was voor Aquafin heel belangrijk," onderstreept financieel directeur Johan Maes. "We staan bekend om onze brede en vernieuwende aanpak bij de keuze van onze financieringsbronnen. Er is een duidelijke trend naar meer duurzame initiatieven, maar we wilden absoluut niet aan windowdressing doen. De beoordeling van Cicero bevestigt dat het ons ernst is. Met dit type product kunnen we onze investeerders verder differentiëren en onze financieringsstrategie optimaliseren, op een manier die echt bij Aquafin past."

In 2017 gaf Aquafin een derde green bond uit ter waarde van 10 miljoen euro. Daarvan werd 9 miljoen euro besteed aan 'wastewater collection infrastructure' en 1 miljoen euro aan 'wastewater transport infrastructure'.

Green loan

In 2017 deed Aquafin voor de eerste keer een beroep op een green loan, uitgegeven door een financiële instelling. Het gaat over een krediet van 25 miljoen euro, waarvan het groene karakter eveneens gekoppeld werd aan het green bond framework van Cicero. Van deze 25 miljoen euro werd 23 miljoen euro besteed aan 'wastewater collection infrastructure'. De resterende 2 miljoen euro werd ingezet voor 'wastewater treatment facilities'.

vis in binnenstad