Infitratieproject in Turnhout op shortlist voor FEBE awards

Meer groen en meer infiltratie sluiten het gebruik van beton niet uit. In de Zilverberkstraat en Leeuwerikstraat infiltreert het regenwater volledig in de bodem, ook al waren de omstandigheden best uitdagend.

herinrichting Zilverberkstraat-Leeuwerikstraat in Turnhout door Aquafin

Uitdagingen

FEBE is de Federatie van de betonindustrie en reikt op 28 november zijn jaarlijkse awards uit. Het Aquafin-project 'herinrichting Zilverberkstraat-Leeuwerikstraat in Turnhout' werd genomineerd in de categorie 'Precast Infrastructure'.

De Zilverberkstraat en Leeuwerikstraat vormen een bestaande wijk die helemaal werd heraangelegd. Een ideale gelegenheid om de aanpak van hemelwater te herdenken. En er waren best wel wat uitdagingen: de omgeving heeft een hoog grondwaterpeil en de bodem is slecht doorlatend. Toch gingen we in dit project voor volledige infiltratie van hemelwater.

Er kwam een infiltrerende onderfundering onder het wegdek dat zelf ook waterdoorlatend is. Als het hard regent, en het water stroomt naar de zijkant van de weg, dan komt het in wadi's of in parkeervakken met grasdallen terecht. Nog te veel water? Geen nood, de overloop leidt naar een poreuze buis onder de weg. Ook de woningen zijn via infiltrerende huisaansluitputjes aangesloten op deze buis. Als extra veiligheidsmaatregel werd een prefab overstortkamer voorzien die het water voldoende de tijd laat om in de bodem te dringen.

Het gaat hier om een woonwijk, waar volwassenen en kinderen veel tijd op straat doorbrengen. Ook daaraan werd gedacht in het ontwerp. De straten zien er nu veel groener uit en er is ook een speeltuintje geïntegreerd in het project. Samen de verkeersremmende maatregelen verhoogt dit alles de belevingswaarde voor de buurt.

1O redenen om niet te infiltreren

Duur? Helling? Moeilijke bodem? De meest gehoorde excuses op een rijtje én hun tegenargumenten

Tegenargumenten