Voorbeeldprojecten

Een leefomgeving in harmonie met water, daaraan werken we elke dag bij Aquafin. Dat betekent ook ruimte maken voor regenwater, om het te laten infiltreren in de ondergrond, bufferen of vertraagd afvoeren. Zo houden we de grondwaterspiegel mee op peil en vermijden we overstromingen. Ook de natuur vaart er wel bij. Veel gemeenten schakelen Aquafin in om regenwater slimmer in te zetten. Aquafin maakt voor die gemeenten hemelwaterplannen.

Inspirerende verhalen voor gemeenten

19 jan 2018

Wetteren pionierde in Vlaanderen met een hemelwaterplan

Wetteren werkte als eerste gemeente in Vlaanderen samen met Aquafin een hemelwaterplan uit, met alleen maatregelen die in de praktijk haalbaar zijn. Het doel was om huidige en toekomstige knelpunten aan te pakken, maar ook om water in de stad te brengen als een aangename beleving.
Lees meer
19 jan 2018

Overijse koppelt maatschappelijke meerwaarde aan maatregelen tegen wateroverlast

De Vlaams-Brabantse gemeente Overijse liet door Aquafin een hemelwaterplan opmaken om te voorkomen dat afstromend regenwater van een helling wateroverlast veroorzaakt in het centrum. Het plan combineert maatregelen tegen wateroverlast met een verhoging van de belevingskwaliteit.
Lees meer
19 jan 2018

Antwerpen wapent zich tegen klimaatverandering

De stad Antwerpen liet de lokale effecten van een wijzigend weerpatroon in kaart brengen. Water-link in samenwerking met Aquafin, rioolbeheerder van de stad, werkte een hemelwaterplan uit. Met een set van adaptatiemaatregelen wil de stad zich verder “verzekeren” tegen de toekomstige gevolgen van de klimaatverandering.
Lees meer

Dat verloopt erg professioneel, we kunnen gebruik maken van knowhow die je als gemeente nooit zelf kunt opbouwen.

Burgemeester Overijse