Groendak wordt proeftuin voor biodiversiteit

Nieuwe type groendak moet bestuivers aantrekken

Groene en blauwe elementen gecombineerd

Dat ook een rioolwaterzuiveringsinstallatie in een stedelijke omgeving kan bijdragen tot meer biodiversiteit, bewijst het gemeenschappelijke project van Aquafin, De Boer Green, Natuurpunt, Hogeschool PXL en KU Leuven. Op de zuiveringsinstallatie van Deurne langs de Antwerpse Ring leggen ze een nieuw type groendak aan dat ‘wilde bestuivers’ aantrekt. Dat zijn insecten zoals wilde bijen, zweefvliegen en vlinders, drie groepen die het meest bijdragen aan stuifmeeloverdracht.

RWZI Deurne

Bronmaatregel in hemelwaterplan

Op een oppervlakte van 800 m² worden begin 2019 drie percelen aangelegd met verschillende plantensoorten. De Boer Green neemt de aanleg voor zijn rekening en staat twee jaar lang in voor het onderhoud. De proeftuin staat open voor onderzoek door Natuurpunt, Hogeschool PXL en KU Leuven en door Aquafin zelf, dat groendaken opneemt als bronmaatregel in zijn hemelwaterplannen.

Het was De Boer Green zelf die bij Aquafin kwam aankloppen, nadat de mogelijkheden van een groendak op de zuiveringsinstallatie al in het vizier kwam via Stadslab 2050 . Het bedrijf was op zoek naar grote testdaken in een stedelijk arrondissement voor het nieuwe type groendak. De bedoeling is dat de zuiveringsinstallatie op termijn een groene schakel wordt tussen twee stadsdelen die geherwaardeerd worden: Deurne en Park Spoor Oost.