Klimaatbomen – elzenhaantje: 1-0

Het concept van de boombunkers met infiltratiefunctie werpt duidelijk vruchten af.

klimaatbomen

Gezonde bomen in boombunkers

Voor ons hoofdkantoor plantten we enkele jaren geleden bomen van dezelfde soort aan op twee verschillende manieren. Enkele bomen werden in volle grond geplaatst, andere in boombunkers die onderaan open zijn en bestaan uit verschillende waterdoorlatende lagen aarde en grind. Het is een aanplantingsmethode die in het Zweedse Stockholm al jaren succesvol wordt toegepast en die we ook promoten in onze hemelwaterplannen voor gemeenten. Door de specifieke aanplantingsmethode blijven de bomen gezond en kan ook het hemelwater veel beter in de bodem dringen. De grindkoffer waarin de boom wordt aangeplant, zorgt voor extra infiltratie. Bij hevige regenval komt er met dit concept minder water in de riolering, wat riooloverstromingen kan beperken. In periodes van droogte heeft de boom dan weer een waterreserve om op terug te vallen.

Kevertjesplaag

Vorig jaar in juni werden alle aangeplante bomen voor het hoofdkantoor aangetast door elzenhaantjes, kleine zwarte kevertjes die heel wat schade kunnen aanrichten. Zonder in te grijpen, verdwenen deze beestjes op de duur vanzelf. De bomen in volle grond overleefden de plaag van de elzenhaantjes niet, terwijl de zogenoemde ‘klimaatbomen’ vandaag opnieuw blaken van gezondheid. Ze zijn ook duidelijk groter en steviger dan hun soortgenoten.

elzenhaantjes op bomen

Boom-weetjes

  • Een beuk met een stamomtrek van 1m haalt jaarlijks 1,3 kg fijn stof uit de lucht.
  • Een berk met rond de twee-honderdduizend bladeren verdampt in ons klimaat 300 – 400 l water per 24 uur, een eik 150 l, een populier 1500 liter.
  • Hoe meer water verdampt, hoe meer afkoeling van de atmosfeer. Een volwassen boom heeft in de zomer het effect van 10 airco’s.