Individuele waterzuivering als je afgelegen woont

Soms ligt een woning te veraf van een straat om ze aan te sluiten op de riolering. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je huishoudelijke afvalwater. Dat doe je met een IBA, een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater. Daarvan zijn er verschillende types op de markt. Aquafin werkt samen met verschillende gemeenten voor de plaatsing van zulke systemen.

Wanneer moet je een IBA installeren?

Of er in jouw straat riolering komt of niet, kan je navragen bij de gemeente of nakijken in het gebiedsdekkende uitvoeringsplan van je gemeente, op de website van de Vlaamse overheid. De beslissing om afvalwater te zuiveren bij elke woning op Vlaams grondgebied is opgenomen in het Vlarem ofwel Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning.

iba installatie in tuin

Wie betaalt wat?

Als het door de ligging van je woning niet mogelijk is om ze aan te sluiten op de riolering, ben je in principe zelf verantwoordelijk voor de zuivering je afvalwater. Om alle inwoners gelijk te behandelen, komen veel gemeenten wel tussen in de kosten. Ze kiezen dan voor een collectieve aanpak en nemen de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van uw Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) van je over.

Als je op dit aanbod ingaat, ben je verzekerd van een kwaliteitsvolle installatie tegen de laagste prijs. Je kan rekenen op een juiste plaatsing en een correcte behandeling van je afval- en regenwater. Ook over het onderhoud moet je je dan geen zorgen maken.

Welke soorten IBA's bestaan er?

Er bestaan heel veel verschillende merken en types. Je kan ze indelen in twee categorieën: compacte ondergrondse  systemen of bovengrondse systemen die worden geïntegreerd in je tuin.

Als je instapt in een collectief aanbod van je gemeente of rioolbeheerder, bepalen zij welk type geschikt is voor jouw woning.  Als je beslist zelf een IBA aan te kopen en te onderhouden, ben je natuurlijk helemaal vrij in je keuze.

twee soorten IBA

Specifieke vragen over IBA's?

Vraag je je af welk bedrag jouw gemeente tussenkomt bij het plaatsen van een IBA? Neem dan contact op met een bevoegd persoon van de gemeentelijke dienst in kwestie. 

Vergeet zeker geen kijkje te nemen in de rubriek veelgestelde vragen

Wanneer is zelf zuiveren niet nodig?

Wanneer je al toegang hebt tot de openbare riolering. Als de voorzieningen er zijn, dan moet je aansluiten op de publieke aansluiting.

Geen oplossing gevonden? Dan informeren we je graag. 

Mediabibliotheek

Alles over zelf water zuiveren met een IBA
thumbnail video list item
IBA deel1 wanneer moet u een IBA plaatsen
thumbnail video list item
IBA deel2 wat is een IBA
thumbnail video list item
IBA deel3 welke ondersteuning bieden uw gemeente en aquafin
thumbnail video list item
IBA deel4 hoe verloopt de plaatsing
thumbnail video list item
IBA deel5 wanneer wordt de IBA geplaatst
thumbnail video list item
IBA deel6 waar op letten na plaatsing
plaatsen van een IBA