Mijn omgeving

Wist je dat we dagelijks ongeveer 120 liter huishoudelijk afvalwater per persoon wegspoelen? Vroeger werd dit afvalwater gewoon in een waterloop geloosd, met geurhinder en schade aan het milieu als treurig gevolg. Samen met het Vlaamse Gewest en de gemeenten maakt Aquafin werk van propere waterlopen en een leefomgeving in harmonie met water.  

Aquafin en waterzuivering

Vandaag wordt 83% van alle huishoudelijke afvalwater gezuiverd door Aquafin, voordat het naar een beek of rivier geleid wordt.

Hoe werkt afvalwaterzuivering?

Spelende kinderen aan de oever van een beek

Werken in jouw buurt

Waar voert Aquafin werken uit?

Overal in Vlaanderen legt Aquafin bijkomende riolen aan en bouwt het ontbrekende zuiveringsinstallaties.
Op de kaart zie je waar we overal aan het werk zijn. Voer je gemeente of een projectnummer in voor gedetailleerde informatie per project. 

  Stap 1: Over welke regio wil je informatie?

  START:
  EINDE:

  Stap 2: Laat je contactgegevens achter en blijf op de hoogte van de werken die binnenkort starten in jouw buurt. Uitschrijven is altijd mogelijk.

  Voornaam
  Naam
  E-mail field is required!
  Not a valid e-mail address!
  Hou me op de hoogte

  Rioleringswerken

  Waarvoor dienen onze werken?

  Aquafin zuivert huishoudelijk afvalwater, maar produceert géén drinkwater. Onze riolen en zuiveringsinstallaties zorgen ervoor dat het water in Vlaamse beken en rivieren voldoende proper is voor planten en dieren om erin te leven. Om het als mens te kunnen drinken, zijn er extra zuiveringsstappen nodig. We zorgen er wel voor dat jij, je kinderen en kleinkinderen van schoon oppervlaktewater kunnen genieten om langs te sporten, spelen en genieten.

  Zo weinig mogelijk hinder

  Tijdens onze werken staat alles in het teken van veiligheid en toegankelijkheid van de straten waar de nieuwe riolering komt. We zorgen ervoor dat je tijdig weet welke werken gepland zijn en wat dat voor jou betekent. Om de hinder die je ervan ondervindt zoveel mogelijk te beperken, voert Aquafin een 'Minder Hinder'-beleid voor inwoners, bezoekers en handelaars. 

  Van plan tot afgewerkte straat

  rioolwerken in straat

  Hinderpremie voor handelaars

  Ben je handelaar en word je geconfronteerd met werken in de straat?

  Aquafin tracht de weg naar je handelszaak zo toegankelijk mogelijk te houden en streeft ernaar om de werken zo snel mogelijk af te ronden.  Mogelijk komt je als zelfstandige in aanmerking voor de hinderpremie.  Die biedt wat financiële ademruimte aan kleine ondernemingen om vindingrijk te werk te gaan bij werken. Zo kunnen ze hun klanten informeren en blijven bedienen tijdens deze periode. 

  Afkoppelen en zelf water zuiveren

  werken bij afkoppelen regenwater

  Regenwater afkoppelen van de riolering

  Regenwater en afvalwater worden bij nieuwe projecten zo veel mogelijk gescheiden, zowel op publiek als privaat terrein. Regenwater afkoppelen van de riolering, betekent minder kans op overstromingen en een betere grondwaterhuishouding. Wie bouwt of grondig verbouwt, moet zijn afvalwater afvoeren zonder het met regenwater te vermengen. Als er een gescheiden stelsel - met twee buizen dus - in de straat komt, bent je ook verplicht daarop aan te sluiten. 

  Afkoppelen van regenwater

  Zelf je huishoudelijke afvalwater zuiveren met een IBA

  Wordt jouw woning niet aangesloten op het openbare rioleringsnetwerk? Dan moet je zelf instaan voor de zuivering van je huishoudelijke afvalwater. Dat doe je door de aanschaf en een goed onderhoud van een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater. Een IBA, kort gezegd.

  Alles over individuele zuivering

  Iba installatie schema

  Rechtstreeks aansluiten op een collector van Aquafin

  Soms ligt er in je straat geen riool van de gemeente, maar alleen een collector van Aquafin. Dat is een verzamelriool die het water van verschillende gemeentelijke riolen verder vervoert. Om aan te sluiten op een collector, dien je een aanvraag in bij Aquafin.

  Aansluiten op de collector

  Wat mag er in de riolering en wat niet?

  Het toilet doortrekken, afwassen, douchen ... Zonder nadenken zorgt elk van ons voor zo'n 120 liter afvalwater per dag.

  De rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin verwerken 2 miljard liter afvalwater per jaar. Ze zijn ontworpen om organische verbindingen te verwijderen. Denk aan een toiletspoeling, etensresten of zeepresten in je douchewater.

  Sommige producten kunnen het zuiveringsproces echt verstoren of voor verstoppingen zorgen, waardoor er onvoldoende gezuiverd water in onze beken en rivieren kan belanden.  

  Wat mag er niet in de riool?

   

  Een septische put ledigen?

  Wat doe jij met regenwater?

  Draag zelf ook bij aan een groenere toekomst met schoner water en een bodem met een goed waterpeil. Er kan meer met regenwater dan je denkt.

  Niet gevonden wat je zoekt?

  Schoon water voor jou, je kinderen en kleinkinderen