Europese richtlijn weert plastics voor éénmalig gebruik

hier begint de zee

Europees verbod op wegwerpplastic vanaf 2021

Plastic, en meer bepaald wegwerpplastic, pleegt een ware aanslag op ons milieu. Daarom stemde een grote meerderheid van het Europese parlement voor een verbod op het gebruik van wegwerpplastic vanaf 2021. Als lid van EurEau, de koepelorganisatie van Europese drinkwater- en afvalwaterbedrijven, ijverde Aquafin mee voor de invoering van de nieuwe richtlijn.

Microplastics en bij uitbreiding alle vormen van plastic: onze rivieren en zeeën zitten er vol van. Bovendien bevatten vissen en schelpdieren microplastics, die zo op ons bord terechtkomen. EurEau trok mee aan de mouw van Europa om het gebruik van sommige plastics aan banden te leggen.

  Niet alle plastic deeltjes in rioolwaterzuiveringsinstallaties

  Onze rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) houden een groot deel van de plastic deeltjes tegen, maar niet alle microplastics volgen deze weg. Om ons leefmilieu en onze gezondheid te beschermen, wordt nu werk gemaakt van een brongerichte aanpak.

  In mei vorig jaar stelde de Europese Commissie haar strategie rond plastics voor. Deze bevatte enkele maatregelen tegen microplastics zoals:

  • Een verbod op bewust toegevoegde microplastics in bepaalde producten voor persoonlijke hygiëne (shampoo, scrubs,…)
  • Meer onderzoek naar bronnen en impact van microplastics, en naar innovatieve alternatieven voor microplastics
  • Toepassing van ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ waarbij de producent van (micro)plastics mee betaalt voor de opruiming ervan.

  Verbod op wegwerpplastic

  In oktober was de richtlijn voor wegwerpplastics een feit. Ze bevat specifieke maatregelen per type plastic producten (ballonnen, bekertjes, visnetten,…). Voor Aquafin zijn vooral de plastics die in afvalwater terecht komen relevant:

  • Wattenstaafjes worden verboden
  • Sigarettenfilters worden aangepakt door de producent verantwoordelijk te stellen en door bewustzijnscampagnes voor het grote publiek
  • Vochtige doekjes krijgen een aangepast etiket, de verantwoordelijkheid van de producent wordt uitgebreid en er komen bewustzijnscampagnes

  Vochtige doekjes blijven grote boosdoener

  Wist je trouwens dat vochtige doekjes vaak plastic deeltjes bevatten? Bovendien veroorzaken ze vaak verstoppingen. Van de privéwaterafvoer in woningen, maar ook van rioleringen. Zo raakte onlangs een grote sifon van Aquafin in Grimbergen verstopt door een gigantische hoeveelheid (350 ton!) aaneengeplakte vezels en vochtige doekjes. Hierdoor belandde het ongezuiverde afvalwater van zo’n 10.000 inwoners gedurende enkele uren in de natuur. Door een snelle interventie konden we gelukkig erger voorkomen.

  Wat kan jij doen?

  Spoel enkel toiletpapier door. Vochtige doekjes, keukenrol, luiers, condooms, maandverband en tampons horen in de vuilbak! Koop bewust producten waarin geen microplastics zitten, zo komen ze niet in je afvalwater. Een lijst met microplasticvrije producten voor persoonlijke hygiëne vind je op Beat the Microbead. Of download de app Beat the Microbead (beschikbaar in de App Store en Google Play) en scan je product op de aanwezigheid van microplastics.