Alles begint bij water...

Omdat water een basisbehoefte is en ons werkdomein, steunt Aquafin jaarlijks een aantal projecten die te maken hebben drinkwater en sanitatie in landen in ontwikkeling. We doen dat via NGO's en vzw's in Vlaanderen die ons de kans bieden om behalve financieel ook met onze expertise bij te dragen aan het project.

Join For Water

Join For Water is een Belgische ngo die volledig gericht is op de waterproblematiek. Aquafin werkt al vele jaren samen met deze organisatie. Sinds 2019 verloopt de samenwerking via Ondernemers voor Ondernemers, waarvan Aquafin kernlid is.

Momenteel steunen we een project van Join For Water in Oeganda, voor de bescherming van de zoetwatervoorraden en ecosystemen in de stroomgebieden van de Mpanga en Semliki rivieren. Oeganda behoort tot de armste landen van de wereld. De snel groeiende bevolking, klimaatverandering en de aantasting van ecosystemen door bv. landbouw zorgen ervoor dat er veel bos en wetlands verdwijnen. Maar zonder water valt ook de economie droog. Join For Water wil waterbronnen en bronzones beschermen via de aanplanting van bomen, het versterken van rivieroevers, erosiebestrijding, sanitaire infrastructuur en aangepaste landbouwactiviteiten. De organisatie zet ook in op kennisopbouw bij de lokale bevolking.

Naast financiële ondersteuning, delen we vanuit Aquafin onze kennis rond klimaatadaptatie. Hoewel de context in Vlaanderen natuurlijk erg verschilt van die in Afrika, zijn de algemene principes wel dezelfde.

Lees meer over dit project

Young Water Solutions

Young Water Solutions lanceert regelmatig calls voor ondernemende jongeren tussen 18 en 30 jaar die een sociale onderneming willen starten in hun thuisregio om een lokaal waterprobleem op te lossen. Dit keer is dat het geval voor jonge ondernemers in Zuid-Afrika. In de ManziMakers Challenge (Manzi betekent water in het Zulu) kunnen ze hun idee verder ontwikkelen tot een sterke business case. Young Water Solutions reikt hen in het programma alle knowhow aan die nodig is om een duurzame onderneming uit de grond te stampen.

Aquafin sponsort het project en neemt deel aan de hackathon waarin de ondernemers gechallenged worden over hun business case.

Lees meer

    vzw Kitanda

    Aquafin steunde projecten van Kitanda in de omgeving van Ahero en Ayweyo en in de regio Bamba. Hier wonen zo'n 3.000 mensen in een 80-tal 'homesteads' of nederzettingen. Vrouwen moesten er tot voor kort dagelijks 17 kilometer lopen voor water. Dat water is niet eens proper en veilig, want afkomstig uit een poel waar ook dieren gebruik van maken.

    Kitanda liet begin 2020 een put voor grondwater boren. Het doel is om voor elk van de inwoners binnen één kilometer schoon water bereikbaar te maken. Naast het grondwater zet de vzw ook in op de opvang en gebruik van regenwater. Daarbovenop moet er in elke homestead een latrine komen zodat mensen hun behoeften niet meer in het openbaar moeten doen.

    Met het sponsorgeld van Aquafin kan Kitanda een deel van de kosten voor deze werken dekken. Tijdens een eerstvolgende werkreis zullen drie collega's de vzw vergezellen om ter plaatse mee de handen uit de mouwen te steken.

    Kitanda vzw