Aquafin daagt je uit voor de Hackathon Challenge

Voorspel pompstoringen voor een slimmer proactief onderhoud

BEMAS, het platform voor het uitwisselen van kennis en goede praktijken in onderhoud en asset management, organiseert een hackathon als onderdeel van de asset performance 4.0-conferentie in september. Meedoen met jouw bedrijf? Lees onze case hieronder en help ons om pompstoringen proactief op te sporen!

UPDATE: De Hackathon Challenge is ondertussen afgesloten. De drie beste inzendingen en de winnaar worden voorgesteld tijdens de asset performance 4.0 conferentie van 15 tot 17 september.

pompstation Wervik

Aquafin is verantwoordelijk voor het transport en de zuivering van het huishoudelijk afvalwater in Vlaanderen. Voor dat transport hebben we 2500 pompstations en 318 waterzuiveringsinstallaties in beheer. Een 40-tal teams verspreid over heel Vlaanderen zijn 24/7 bereikbaar in het geval een pomp verstopt of wanneer er een andere storing optreedt.

Waarom een slimmer proactief onderhoud?

Is een pompstation langere tijd niet operationeel, dan leidt dit tot een lozing van ongezuiverd afvalwater in onze waterlopen en dat willen we natuurlijk kost wat kost vermijden. Anderzijds willen we de belasting van onze operatoren zo veel mogelijk beperken: hen ‘s nachts laten uitrukken om pompen te ontstoppen beïnvloedt niet alleen de planning van het team, maar komt ook de work/life balance van onze medewerkers niet ten goede.

De uitdaging

We beschikken vandaag over een groot aantal metingen zoals het in/uit bedrijf zijn van de pompen, de stroomtoevoer, het niveau in de pompput, het debiet en de opgekomen storingen en meldingen. Aan de hand van deze data willen we onderzoeken of het mogelijk is om deze verstoppingen (of ander storingen) met voldoende betrouwbaarheid te voorspellen. Via intelligente data-analyse hopen we zo dringend onderhoud efficiënter in te plannen tijdens de werkuren en onze operatoren minder te storen tijdens hun nachtrust.

Vragen en meer info

Meer informatie (inclusief de te onderzoeken dataset) vind je op onze Engelstalige webpagina.

De hackathon challenge is een initiatief van BEMAS.

 

pompstation Eeklo

Kris De Gussem

Data scientist