Aquafin zet poorten van installaties open voor afhaling gezuiverd afvalwater

Op 19 zuiveringsinstallaties in Vlaanderen kunnen landbouwers en openbare besturen opnieuw gezuiverd afvalwater afhalen

effluent ieper

Landbouwers en gemeenten welkom

Vlaanderen kreunt onder de droogte en de weersvoorspellingen beloven opnieuw een hittegolf. Verschillende provincies kondigden al een oppompverbod aan voor alle onbevaarbare waterlopen. Geen moment te vroeg dus dat Aquafin aankondigt dat het zijn poorten van een aantal zuiveringsinstallaties in Vlaanderen weer openzet voor de afhaling van gezuiverd afvalwater voor irrigatietoepassingen.

Noodoplossing tijdens droogte

Mits het afsluiten van een overeenkomst en een administratieve vergoeding kon de afgelopen jaren op tijdelijke basis gezuiverd afvalwater opgehaald worden op de zuiveringsinstallaties van Aquafin. Vooral tijdens de langdurige droogteperiodes van 2017 en 2018 bleek dit een noodoplossing voor onder andere de landbouw en openbare besturen. De ontvanger kon het water op eigen risico en eigen verantwoordelijkheid gebruiken, zij het met inachtname van de risico’s met betrekking tot de volksgezondheid.

Op advies van de Vlaamse Milieumaatschappij werden de toepassingsmogelijkheden voor irrigatie en bewatering dit jaar opgenomen in een OVAM-grondstofverklaring. Via die verklaring kunnen afnemers eenduidig nagaan of het water geschikt is voor de toepassing waarvoor men het wil gebruiken.

Operationele installaties

Na een operationele screening van onze infrastructuur zijn vandaag op 21 installaties voorzieningen voor structurele afhaling van gezuiverd afvalwater aanwezig. Op deze locaties wordt het water onttrokken uit de effluentgoot (op het eind van het zuiveringsproces) i.p.v. de nabezintank. Zo vermijden we dat de afnemers tijdens de ophaling in contact komen met bewegende of andere gevaarlijke installatie-onderdelen. Het is ook de enige manier om een constante kwaliteit van het gezuiverde afvalwater te garanderen.

Extra installaties?

Voor een 20-tal andere locaties zijn bijkomende investeringen noodzakelijk om de ophaling op een veilige en correcte wijze te kunnen organiseren. Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel heeft het licht op groen gezet om deze investeringen te realiseren. Aquafin maakt van deze opdracht een prioriteit maar gezien het bouwverlof kunnen wij ons momenteel niet uitspreken over een concrete timing. Van zodra bijkomende locaties beschikbaar zijn voor de afhaling van effluent zullen deze aan de lijst van beschikbare installaties op onze website toegevoegd worden.

effluent2 ieper
wouter

Wouter Boncquet

Accountmanager