Bedrijven ontdekken potentieel van gezuiverd afvalwater

Wist je dat gezuiverd afvalwater een prima basis is als structurele waterbron voor vele toepassingen? Je kan het opwaarderen tot elke gewenste kwaliteit. Vanuit Aquafin moedigen we hergebruik sterk aan. Vragen over kwaliteit en hoeveelheden? Weten hoe een afname tot stand komt? Contacteer ons!

effluent

Nu we weer kurkdroge maanden beleven, rijst opnieuw de bezorgdheid rond de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen. Nochtans zijn er bronnen genoeg naast de klassiekers grondwater en oppervlaktewater: over het jaar bekeken valt er genoeg regen die kan opgevangen worden én er is een constante stroom aan gezuiverd afvalwater. Hergebruik van dat laatste lijkt nu ook echt zijn intrede te doen in de industrie. Vanuit de Blue Deal werd hiervoor eerder dit jaar nog een oproep gelanceerd.

Ook Aquafin moedigt hergebruik van gezuiverd afvalwater, ofwel effluent, sterk aan. In meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over heel Vlaanderen zuiveren we dag in dag uit het huishoudelijk afvalwater van meer dan 5 miljoen Vlamingen. Het effluent moet voldoen aan strenge Vlaamse en Europese normen. Niet alleen het debiet, maar dus ook de kwaliteit is uiterst stabiel.

Na zuivering komt het in een waterloop terecht, van waar het met de stroom mee wordt genomen en uiteindelijk in zee terechtkomt. Zonde, toch? Want hoewel het 'maar' beekwaterkwaliteit heeft, is gezuiverd afvalwater wel een prima basis om na verdere zuivering te gebruiken in oneindig veel toepassingen. Zelfs tot drinkwater toe. Interesse in effluent als duurzame waterbron voor jouw bedrijf? Wij bekijken graag met jou de mogelijkheden en voorwaarden!

Meer weten