Beste aannemer, studiebureau en projectteam winnen award

Aquafin reikte opnieuw awards uit aan de technische partners waarmee we het afgelopen jaar het meest succesvol samenwerkten. Aannemersbedrijf Gemoco uit Bilzen ging met de Minder Hinder award naar huis, de Kwaliteitsaward was voor Studiegroep Irtas uit Sint-Niklaas. Het publiek stemde de gebundelde krachten achter een rioleringsproject in Merksem naar de overwinning in de categorie 'projectteam van het jaar'.

Gemoco won de Minder Hinder award 2019

Minder Hinder award

Veiligheid en kwaliteit zijn de criteria die bepalen wie de Minder Hinder award wint. Onder kwaliteit worden ook de inspanningen meegeteld die de aannemer onderneemt om de hinder op de werven en de milieuimpact te beperken. Gemoco won de award al eens in 2015, verdween dan even van het podium om nu weer terug te keren op het hoogste schavotje.
Bij de broers Moors zit werken met oog voor de omgeving in het bloed, volgens Eric Moors: "Het was al het stokpaardje van onze vader, toen die het bedrijf leidde. Hij zou alles gedaan hebben om de buurtbewoners tevreden te stellen. Wij hebben die aandacht voor minder hinder van hem meegekregen."

Wegenwerken De Moor uit Wetteren werd tweede. Daarmee klimmen ze een plaats ten opzichte van vorig jaar.
Vangeel Wegenbouw uit Turnhout vervolledigt het podium met een derde plaats. Ook hen zagen we al eerder in onze top drie.

Studiegroep Irtas nam de Kwaliteitsaward 2019 mee naar huis

Kwaliteitsaward

Naast timing, kwaliteit en proactiviteit bepaalt ook de mate waarin infiltratie van regenwater in de ontwerpen werd voorzien welk studiebureau de Kwaliteitsaward wint. Na een historiek van eeuwige derde, met uitzondering van een tweede plaats in 2016, sleept Studiegroep Irtas uit Sint-Niklaas dit jaar de award in de wacht. En dat ze er blij mee waren: "Dit is de verdienste van een gans team, we zijn trots op wat we bereikt hebben," liet bestuurder Piet De Moor optekenen.

Astro-plan uit Aalst, dat al vijf keer won, eindigde tweede. S.Bilt komt voor het eerst binnen in onze top drie en siert de derde plaats.

Wie kan een award winnen?

Projectteam van het jaar

Het slagen van een project hangt niet alleen af van de individuele spelers maar in grote mate van hun onderlinge samenwerking. Aquafin is ervan overtuigd dat projecten waarin alle betrokken partijen als gelijkwaardige partners samenwerken, succesvoller zijn. Daarom reikten we ook een award uit voor het 'projectteam van het jaar'. Zowel Aquafin-medewerkers als derde partijen waarmee we samenwerken, konden een projectteam voorstellen voor nominatie. In totaal ontvingen we 24 inzendingen, waarvan we er 3 nomineerden. Het publiek besliste de avond zelf welk projectteam de award verdient.

De keuze viel op de samenwerking tussen Aquafin, studiebureau Sweco en aannemer Colas in een complex rioleringsproject in Merksem. De vele bedrijven met zwaar vrachtverkeer langs het tracé en het kluwen aan nutsleidingen in de ondergrond maakten dit project bijzonder kwetsbaar. Een doordacht aanpak voor de beperking van de hinder en een grondige voorbereiding tilden het project echter naar een hoger niveau en bovendien was het 40 dagen sneller klaar dan voorzien. De twee andere genomineerde projecten waren:

  • Een doordacht voorontwerp voor de herinrichting van een wijk in Roeselare met sterke focus op ontharding en infiltratie van regenwater in de bodem. Hiervoor werkte Aquafin samen met studiebureau Cnockaert en de stad Roeselare.
  • Een project waarin leverancier van monsternametoestellen CRA en Aquafin door constante feedback en optimalisaties samen vorm gaven aan het meest betrouwbare monsternametoestel dat Aquafin ooit gebruikte. Hierdoor kunnen de stalen van binnenkomend afvalwater en gezuiverd afvalwater veel accurater genomen worden én vanop afstand gestuurd worden.