Bonheiden, Pidpa en Aquafin winnen prijs Publieke Ruimte

Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de meest kwalitatieve openbare ruimte. De juryprijs voor 'landelijke projecten' ging dit jaar naar de herinrichting van de dorpskern van Rijmenam (Bonheiden). Ingrijpende rioleringswerken gingen er gepaard met een herwaardering van het authentieke karakter van het dorp én ruimte voor water.

Rijmenam

Parel aan de Dijle

De gemeente greep de grootschalige rioleringswerken aan voor de vernieuwing van de Rijmenamse dorpskern. Bij de heraanleg was er veel aandacht voor de opvang en infiltratie van hemelwater. Zo werd er een beplant bufferbekken naast de Dijle aangelegd, kwam er een wadi met zitelementen op het centrale stationsplein en watert verharding af naar bloemenrijke plantvakken. Voor die plantvakken werd bovendien gekozen voor een grote variatie aan bij- en vlindervriendelijke plantensoorten. Een groot deel van de bestrating werd aangelegd met gezaagde kasseien met open voeg op een waterdoorlatende fundering.

Het resultaat mag gezien worden en valt erg in de smaak bij de bewoners. Voor de heraanleg was Rijmenam een grijs transitdorp. Nu is het weer de parel aan de Dijle!

Lees meer over het project

Ontdek nog meer blauwgroene projecten

 

foto: Infopunt Publieke Ruimte