De Vlaamse natuur in beeld met Frank Resseler en Joeri Cortens
Het gaat de goede kant op met de Vlaamse waterlopen. Om te bewijzen dat de verbeterde waterkwaliteit meer is dan wat mooie cijfers in een grafiek, sturen Aquafin en Natuurpunt twee natuurexperts op pad. Zij doorkruisen het Vlaamse land en gaan op zoek naar straffe dieren van bij ons die afhankelijk zijn van zuiver water. Een cameraploeg kijkt mee over hun schouder en brengt de zoektocht in beeld.
Door de groene bril van experten
De twee dierenexperts Frank Resseler en Joeri Cortens zijn niet aan hun proefstuk toe. Frank maakt met zijn productiehuis De Kijkhut prachtige natuurbeelden om Vlaanderen te overtuigen van de schoonheid van onze natuur. Joeri werkt als lesgever bij Natuurpunt en ken je van verschillende televisieprogramma’s rond dieren, zoals ‘Wild van dieren’, dat hij samen met Frank presenteerde. Hun camera-ervaring en kennis van fauna en flora maakt van hen het perfecte duo om op pad te sturen.
Voorbereiding
“Frank en ik dagen elkaar uit om op zoek te gaan naar de meest iconische dieren die in en rond propere beken en rivieren leven. We geven nog niet te veel prijs waar we specifiek naar op zoek gaan, maar het staat vast dat niet elke soort zich even makkelijk zal laten vinden, laat staan filmen. De expedities zijn dus zeker een uitdaging”, vertelt Joeri.
Een goede voorbereiding is onontbeerlijk als ze de dieren ook in beeld willen brengen. “We vertrekken vanuit onze ervaring als gedreven natuurliefhebbers”, zegt Frank. “Om de locaties van de dieren te bepalen, checken we ook waarnemingen.be. Die website geeft ons een mooi overzicht van waar de soorten al gezien zijn. We hebben er vertrouwen in dat we met een goede voorbereiding, de juiste weersomstandigheden en een portie geluk zeker slagen in ons opzet.”
De nadruk ligt trouwens niet enkel op het vinden van het vooropgestelde dier. Tijdens onze zoektocht zullen we genoeg planten en dieren tegenkomen die allemaal genieten van de verbeterde waterkwaliteit.
Zoektocht naar iets nieuws
Frank is al van jongs af begeesterd door de natuur en groeide op vlakbij het Nationaal Park de Hoge Kempen. Toch heeft hij nog niet alles gezien en kijkt hij naar één bepaalde reportage net iets meer uit. “De lepelaar komt in Vlaanderen amper voor, maar wij gaan hem zoeken in het Verdronken Land van Saeftinghe. Dit is bovendien ook een natuurgebied waar ik nooit eerder was. Zowel het gebied als het dier spreken tot de verbeelding. Het is één groot waterbekken waar heel veel water samenkomt en dus een uitgelezen plaats om te kijken wat verbeterde waterkwaliteit doet met de dieren. Ik ben erg benieuwd!”
Ook leuk is dat we op verschillende manieren bij ons doel proberen te raken. Zo neem ik eens de kano waardoor je je meteen nog meer verbonden voelt met de natuur. En we gaan naar een natuurgebied waar normaal geen bezoek wordt toegelaten.
Inspanningen lonen
De waterkwaliteit verbetert niet enkel doordat er minder vervuiling in terechtkomt, maar ook dieren, zoals de bever, zorgen mee voor structureel gezonde beken. “Bevers zijn fenomenaal. Ze zetten het hele ecosysteem in rep en roer door de bouw van burchten en dammen en de aanleg van meertjes en meanders. Wij als natuurbeheerders proberen deze dynamiek na te bootsen, maar als die ommekeer er van nature kan komen, is het beheer een stuk makkelijker. Ze zorgen voor meer natuurlijke drijvende kracht achter de biodiversiteit van een gebied”, vertelt Frank. Of onze experts de bever ook zullen vinden tijdens één van de expedities is nog een vraagteken.
Over de vraag waarom je zeker moet kijken hoeft Joeri niet lang na te denken: “Het is erg lang geleden dat er nog televisie gemaakt is over de natuur in Vlaanderen. Daarom ben ik zo enthousiast mee in dit project gestapt. We willen bewijzen dat je niet ver moet gaan om heel leuke en interessante wauw-ervaringen op te doen in de natuur”.