De Voer bruist weer van het leven!

De Voer was lang een van de meest vervuilde beken van Vlaanderen. De uitbouw van de zuiveringsinfrastructuur voor rioolwater, brengt daar nu verandering in.

De beek

De Voer heeft haar bron in het Kapucijnenbos te Tervuren. Doorheen de vijvers van de Warande of het Park Van Tervuren, loopt ze verder via Vossem, Leefdaal en Bertem naar Leuven waar ze uiteindelijk uitmondt in de Dijle. Kort na deze monding voedt ze samen met de Dijle het kanaal Leuven-Dijle of Leuvense Vaart.

Weidejuffer

Vervuiling aangepakt

Tot 2009 was de Voer zwaar vervuild. Gevolg? Buiten muggenlurven en slijkwormen was er geen leven meer te vinden in de zijbeek van de Dijle. In datzelfde jaar startte Aquafin de waterzuivering van Tervuren op en legde de Voercollector aan. Het afvalwater wordt sindsdien naar de zuivering in Leuven afgevoerd en belandt dus niet langer in de waterloop.
Het resultaat? Negen jaar later bruist de Voer weer van het leven. Meest in de oog springend is de terugkeer van de koker- en beekjuffers. Beide diertjes hebben nood aan zeer zuiver water. Hun terugkeer bewijst dan ook dat de waterkwaliteit van de Voer er enorm op vooruit is gegaan.
Onze inspanningen leveren dus resultaat op. En dat is goed nieuws, niet alleen voor de waterlopen en hun bewoners, maar ook voor de omwonenden en recreanten. Want geef toe: wonen of sporten rond proper water is zalig! Met meer dan 1000 werknemers blijven we ons daarom elke dag enthousiast inzetten voor propere waterlopen voor de volgende generaties.

Ook werken bij Aquafin?

naar de jobsite