Demoproject sturing regenwaterputten

Extra buffercapaciteit creëren door op een intelligente manier gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. Dat is Aqtiput, een door Aquafin ontwikkeld concept waarbij private regenwaterputten worden ingezet tegen wateroverlast. De gemeente Edegem stapte mee in een demoproject.

Aqtiput

Dynamische sturing

"Private regenwaterputten zijn meestal weinig dynamisch. Sommige gezinnen gebruiken het regenwater voor het spoelen van toiletten of sproeien er hun tuin mee in de zomer. Maar doorgaans gebeurt er weinig mee," vertelt Brecht Donckels, studieverantwoordelijke bij Aquafin. "Stel dat je een gedeelte van die capaciteit kunt benutten om een piekbui op te vangen. Dat kan een vrij eenvoudige manier zijn om lokale wateroverlast te voorkomen."

Om de regenwaterputten te activeren is een slimme sturing nodig, die gekoppeld is aan een buienradar. Als er zware regen wordt voorspeld, wordt het waterniveau in de put verlaagd en krijgt het water nog ruim de tijd om in de bodem te dringen in de tuin van de woning. Zo komt er ruimte vrij in de put om afstromend regenwater op te vangen.

Testen in demoproject

In de Antwerpse gemeente Edegem krijgen inwoners de kans om mee in het demoproject van Aquafin te stappen. "In sommige wijken kampen we met terugkerende wateroverlast bij felle stortbuien,' zegt Birre Timmermans, schepen Openbaar Domein van Edegem. "Maar het innovatieve aspect is zeker ook een trigger geweest. Als gemeente dragen we graag ons steentje bij om nieuwe oplossingen uit te testen."

Eigenaars van woningen met een grote regenwaterput in de geselecteerde wijken, werden uitgenodigd om de apparatuur te laten installeren. Onder hen ook schepen Timmermans zelf: "Ik geloof sterk in dit concept dat vrij eenvoudig is en makkelijk breed kan uitgerold worden. En dus was ik met mijn gezin bij de eerste kandidaten." In totaal nemen 11 gezinnen deel aan het demoproject, waardoor het een ideale testcase is.

App in ontwikkeling

Voorlopig kunnen eigenaars van een regenwaterput met Aqtiput de bewegingen van het waterniveau opvolgen via een webapplicatie. In een latere fase zal Aquafin hiervoor een mobiele app ontwikkelen.

Brecht Donckels

studieverantwoordelijke