Regen en droogte opvangen met slim ontwerp

De kurkdroge zomer heeft het ons opnieuw geleerd: water is een kostbaar goed. In plaats van regenwater zomaar te laten weglopen, kunnen we het beter opvangen en gebruiken in periodes dat we het broodnodig hebben. Door het in de bodem te laten infiltreren, wordt ook verdroging van de ondergrond voorkomen.

Regenwater op het openbare domein

De centrale rol van regenwater

Kanaal Z brengt in september en oktober telkens op dinsdagavond om 20 uur een aflevering uit de reportagereeks Z-water. In de reportage over de centrale rol van regenwater op het openbare domein legt onze CEO Jan Goossens uit hoe een slim ontwerp van de publieke ruimte kan inspelen op de gevolgen van de klimaatverandering met meer zware buien en lange droogteperiodes.

Volgens weerman Frank Deboosere, die de reportage inleidt, zal het nog lang duren vooraleer onze natuur en omgeving weer zullen hersteld zijn van de extreem droge zomer die we achter de rug hebben. Dat we ons in de toekomst nog meer aan lange droogtes mogen verwachten, staat vast. Hoog tijd dus om na te denken over adaptatiemaatregelen. Hoe de Stad Antwerpen daaraan werkt, vertelt Samuel Van de Vijver, adviseur Water bij de stad, in deze reportage.