Sporten is zoveel leuker in proper water

Sporten in proper water is zoveel aangenamer. En propere waterlopen, dat is nu net waar we bij Aquafin aan werken. Elke dag opnieuw!

Ooit al eens geSUPt1? Of misschien is wakeboarden meer je ding? Alle nieuwe watersporten, maar natuurlijk ook de vertrouwde disciplines, kan je in mei weer een ganse maand lang naar hartenlust uitproberen in meer dan 100 watersportclubs over heel Vlaanderen. De Watersportdag is al lang geen dagevenement meer maar duurt een ganse maand.

Aquafin sponsort nu al enkele jaren op rij deze jaarlijkse topmaand voor waterratten. En dat is geen toeval, weet CEO Jan Goossens. “Heel wat watersporten worden beoefend op of in rivieren of de zee. Een goede waterkwaliteit is dan essentieel om gezondheidsredenen voor sporten waarbij je rechtstreeks met het water in contact komt,” verduidelijkt Jan Goossens. “Bovendien is sporten in proper water uiteraard sowieso veel aangenamer. En propere waterlopen, dat is waar we bij Aquafin aan werken. We leggen de infrastructuur aan die nodig is om het huishoudelijke afvalwater van de Vlamingen in te zamelen en te transporteren naar zuiveringsinstallaties, die we ook bouwen en exploiteren. Na een mechanisch en een biologisch zuiveringsproces heeft het water de perfecte kwaliteit voor een waterloop.”

Verspreid over Vlaanderen beheert Aquafin meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Daarin zuivert het nu al 84% van het huishoudelijke afvalwater in Vlaanderen. Een enorme stap vooruit in vergelijking met dertig jaar geleden, toen amper 30% van het afvalwater gezuiverd werd en veel waterlopen open riolen waren. Jan Goossens: “Het ecologische herstel van de waterlopen is duidelijk te merken aan de terugkeer van fauna en flora. Vervuilingsgevoelige soorten zoals beekprik, rivierdonderpad en kleine modderkruiper komen weer volop voor. En da’s natuurlijk ook goed nieuws voor watersporters.”

Ook zin gekregen om een watersport te testen? Ontdek de mogelijkheden in jouw buurt op www.watersportdag.be en schrijf je onmiddellijk in.

 

___________________________

 

1SUP: Stand Up Paddling

Banner Watersportdag