Te koop: zonne-energie

De 6.500 m² zonnepanelen op de waterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Harelbeke produceren meer energie dan de site zelf nodig heeft. Het 'overschot' bieden we aan zo'n 32 gezinnen uit de buurt aan via het energieplatform BOLT dat de lokale energievraag koppelt aan al even lokale, groene opwekkers.

Harelbeke zonne-energie

Momenteel rolt Aquafin de plaatsing van zonnepanelen op meerdere van zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties uit. Op twee grote sites in Harelbeke en Leuven werkt het bedrijf al samen met BOLT. "Onze zonnepanelen produceren meer dan we zelf ter plaatse kunnen gebruiken," vertelt Bart Ryckaert, Energie Portfolio Manager bij Aquafin. "Daarom injecteren we onze groene stroom op het net. Zoals je voor het afnemen van elektriciteit een aansluitingscontract nodig hebt, heb je voor geïnjecteerde elektriciteit een injectiecontract nodig. We kwamen hiervoor bij BOLT terecht omdat we ons kunnen vinden in hun missie."

Transparant aanbod

BOLT wil energie tastbaar maken. "Terwijl 46% van de Vlamingen kiest voor groene energie, wordt maar 14,5% gelinkt aan Belgische opwekkers," licht Pieterjan Verhaegen, CEO en oprichter van BOLT, toe. "Het huidige aanbod aan groene contracten is te weinig transparant. We vinden het vanzelfsprekend dat er elke dag stroom uit ons stopcontact komt, maar vanwaar die komt weten we niet altijd. Bij ons is het supereenvoudig om rechtstreeks energie te kopen van lokale, groene opwekkers voor een eerlijke prijs."

Dat betekent uiteraard niet dat er een rechtstreekse verbinding is tussen de opwekker en de koper, op dat vlak blijft het een virtueel gegeven. Maar de koper kiest op die manier wel zelf voor een duurzaam initiatief. BOLT koppelt zijn verbruik aan de productiecapaciteit van de gekozen opwekker, zodat hij zeker is van de eerlijke herkomst van de groene stroom waarvoor hij betaalt.

Gesmaakte formule

En de formule slaat duidelijk aan want de groene stroom die de zonnepanelen op de sites van Aquafin in Harelbeke en Leuven produceren, was telkens in een mum van tijd uitverkocht. De komende maanden gaat het bedrijf nog meer sites openstellen eens de panelen geïnstalleerd zijn. "Niet iedereen kan zelf zonnepanelen leggen, dus als wij onze zonne-energie ter beschikking kunnen stellen aan de buurt, is dat voor iedereen een win-win," besluit Bart Ryckaert.

"Als we massaal kiezen voor lokale opwekkers, versnellen we samen de transitie naar groene energie in België"

Pieterjan Verhaeghen, CEO BOLT