Projectoverzicht

22838 - Sanering Vorsevijvers
Laatst bijgewerkt: 11 apr 2021

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 14 september 2020

De werken zullen 18 maanden duren

Proper water in beken en rivieren

Met deze werken willen Aquafin en de gemeente het afvalwater van ongeveer 350 inwoners, dat nu nog rechtstreeks in de Blauwhuisbeek belandt, aansluiten op het rioleringsnet. Tegelijk voeren we werken uit waardoor het mogelijk wordt om in de toekomst het afvalwater van nog eens 600 inwoners van Hertsberge aan te sluiten.

Aquafin en de gemeente leggen nieuwe afvalwaterleidingen aan in de Hazelnotedreef, Bremdreef, Bosbessendreef, Vlierbessendreef en Varendreef.

Alle afvalwater van de Vorsevijvers wordt verzameld in een pompstation in de Bosbessendreef. Vanuit het pompstation gaat het afvalwater door een lange persleiding naar het rioleringsstelsel in de Beernemsteenweg. Deze persleiding loopt langs de Bremdreef, langs de geplande fietsdoorsteek van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Oude Bruggeweg.

Op die manier komt het afvalwater uiteindelijk terecht in de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in de Heremeersstraat.

Waterlopen

Daarnaast laten de VLM en de provincie werken uitvoeren die het overstromingsrisico in de Vorsevijvers zullen verkleinen. De Blauwhuisbeek, die momenteel ingeklemd ligt tussen de Varendreef en de woningen, wordt verlegd naar de Blauwhuisbossen ten zuiden van de Varendreef.

Daarnaast wordt een natuurlijke overstromingszone aangelegd in het weiland langs de Bosbessendreef. Een deel van het perceel wordt bebost. Een wandelpad zal het geheel ontsluiten.

Vernieuwen wegenis en trage doorsteek

De geplande rioleringswerken zijn ook de stimulans om de wegenis in het volledige gebied te vernieuwen en een nieuwe fiets- en wandelverbinding aan te leggen tussen de Bremdreef en de Oude Bruggeweg.

Vernieuwing van nutsleidingen

Het gemeentebestuur besliste om samen met deze werken nieuwe openbare led-verlichting te installeren. De resterende bovengrondse leidingen in het projectgebied komen ondergronds.

Nieuws en updates

 • 31 mrt 2021

  Bremdreef tijdelijk onderbroken op vrijdag 2 april

   

  Om de rioleringswerken na het paasverlof vlot te kunnen starten, zal de aannemer op vrijdag 2 april de bemalingspompen plaatsen. Deze moeten het grondwaterpeil verlagen zodat de rioolbuizen in droge omstandigheden kunnen worden gelegd.

   

  De pompinstallatie is voorzien in de Bremdreef tussen huisnr. 96 en de Hazelnotedreef.

   

  Om de pompen te kunnen plaatsen, heeft de aannemer de volledige breedte van de rijweg nodig voor zijn materieel. Je kunt er dus niet langs. Moet je op vrijdag 2 april na 10 uur weg met de auto? Parkeer deze dan tijdig buiten de werkzone.

   

  Eens de bemaling op zijn plaats staat, zijn alle woningen opnieuw bereikbaar met de auto en dit gedurende het paasverlof van maandag 5 tot en met vrijdag 9 april.

   

  De aannemer steekt overal nog strooibriefjes in de bussen. 

 • 30 mrt 2021

  Paasverlof van 5 tot en met 9 april

   

  Van maandag 5 april tot en met vrijdag 9 april is de aannemer in paasverlof. Hij legt tegen het einde van de week een steenslagverharding aan zodat alle woningen in de Paasweek bereikbaar zijn met de wagen.

 • 30 mrt 2021

  Planning werken Bremdreef en Varendreef tot paasvakantie

   

  Op het plannetje hieronder vind je de verwachte vooruitgang van de werken in de Bremdraaf en de Varendreef tot en met de eerste week van de paasvakantie. Deze planning is zoals steeds onder voorbehoud van het weer en onvoorziene omstandigheden.

   

  Aansluitend op de rioleringswerken wordt een minderhindersteenslag aangebracht en worden de opritten van de woningen aangewerkt zodat je met de wagen tot aan je woning kunt. De aannemer informeert je met strooibriefjes in de brievenbus wanneer precies je woning niet bereikbaar is met de auto.

   

  In de Varendreef worden momenteel werken uitgevoerd aan de grachtoversteken. Bij deze werken is de aannemer verplicht om vanop de rijweg te werken zodat gedurende de werkdag de doorgang niet altijd kan gegarandeerd kan worden door het aanwezige materieel. Rijd a.u.b. om langs de Bosbessendreef of Hazelnotedreef.

   

  teaser

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Contactpersonen

Contactcenter

03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

Contactformulier

Lode Clincke

Werfleider aannemer De Witte bvba

Locatie werfkeet:

tijdelijk terrein ter hoogte van Oude Bruggeweg - Fazantendreef

Yannick Van de Casteele

Projectmanager Publiek Domein

Gemeente Wingene

Jan De Bie

Projectverantwoordelijke VLM