Projectoverzicht

RI3A179 - Rio-link Antwerpen: SP Boomgaardstraat
Laatst bijgewerkt: 06 mei 2021

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 04 januari 2021

De werken zullen 13 maanden duren

Met deze werken zal de riolering in de Boomgaardstraat worden vernieuwd. Door moeilijkheden om in deze straat een goed werkend en effectief gescheiden stelsel aan te leggen is gekozen om opnieuw een gemengde riolering te leggen, met maximale inzet op infiltratie van het regenwater in de bodem. Dat doen we op de volgende manieren:

 • De parkeerstroken worden aangelegd in kasseien met een waterdoorlatende voeg. De straat en de voetpaden wateren af naar de parkeerstroken, zodat hier al een deel van het regenwater kan insijpelen.
 • Het overschot aan regenwater wordt opgevangen door de straatkolken. Die worden voorzien van infiltratiepalen: in totaal 28 geperforeerde buizen van 3 meter diep en 80cm in doorsnee, waar het regenwater in wordt gebufferd en uiteindelijk kan insijpelen in de ondergrond.
 • Is er toch nog teveel regenwater, bijvoorbeeld bij een zware storm, dan wordt het afgevoerd via de gemengde riolering.

Op deze manier zal ongeveer 90% van het regenwater van het openbaar domein infiltreren in de bodem.

 

Na de rioleringswerken wordt de straat opnieuw aangelegd in een nieuw ontwerp: er komen snelheidsremmers aan de Albert Grisarstraat, Helenalei, Marialei, Waterfodstraat en Weidestraat. De rijweg wordt aangelegd in asfalt en er komen fietssugestiestroken. De voetpaden en parkeerstroken worden vernieuwd en de boomvakken worden vergroot waar mogelijk.

Nieuws en updates

 • 22 apr 2021

  Momenteel aansluiting Boomgaardstraat-Bindstraat, daarna heraanleg fase 1

   

  De rioleringswerken in het eerste deel van de Boomgaardstraat lopen op hun einde. De aannemer maakt momenteel de aansluiting van de nieuwe leidingen in de Boomgaardstraat op het bestaande stelsel in de Bindstraat. Nadien starten we met de heraanleg van de straat.

   

  De aannemer zal dan eerst de fundering van de weg aanleggen in steenslag. Daarna volgt de aanleg van de goten en boordstenen: die worden ter plaatse gestort in beton, meteen in de juiste vorm en op de juiste plek. Voor de betonwerken zal er een koord gespannen worden om de positie van de nieuwe boorden aan te geven: dat koord mag niet worden verplaatst. Vanaf de plaatsing van die koord zijn de garages en opritten niet bereikbaar. Nadat de boordstenen zijn geplaatst wordt de fundering afgewerkt, waarop nadien de eerste laag asfalt kan worden gegoten. Zodra de asfalt er ligt zal de eerste fase 1 terug worden opengesteld voor gemotoriseerd verkeer.

   

  We verwachten dat de heraanleg van de wegenis een 5 à 6 weken in beslag zal nemen. Behoudens onvoorziene omstandigheden wordt in de eerste helft van juni fase 1 opengesteld en kan fase 2 van start gaan. Zodra we met meer zekerheid de exacte data kennen zullen die worden gecommuniceerd.

   

  Tijdens de werken in fase 2 proberen we het Groen Kwartier zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Er zijn wel enkele momenten dat dat niet zal kunnen: er moet een inspectieput worden aangelegd voor de inrit, waar de riolering vanuit Groen Kwartier op aangesloten wordt. Op dat moment zal er gedurende een week geen doorgang zijn. Hetzelfde geldt voor wanneer de boordstenen voor de inrit worden aangelegd. Zodra we hier meer concrete informatie over hebben communiceren we verder.

   

   

 • 22 mrt 2021

  Deze week werken ter hoogte van de Bindstraat

   

  De rioleringswerken zullen deze week vorderen tot voorbij de Bindstraat. De parkeergarages aan Boomgaardstraat 41-43 en het woonzorgcentrum Ten Gaarde zullen daarna via de Bindstraat bereikbaar worden gemaakt, de blokkade die daar nu ligt wordt dan weggenomen. Tijdens de aanleg van de riolering zullen de garages een dag of twee niet bereikbaar zijn met de wagen: als je die deze week nodig hebt kan je hem best morgen verplaatsen.

 • 19 feb 2021

  Garages 41-43 bereikbaar via Grote Steenweg

   

  In tegenstelling tot eerdere berichten is bij het lossen van de buizen en putten besloten om de toegang vanaf de Bindstraat tijdelijk te blokkeren. De garages ter hoogte van Boomgaardstraat 41 en 43 zijn voorlopig bereikbaar via de Grote Steenweg. Deze beslissing is gemaakt in kader van de verkeersveiligheid en in samenspraak met de politie. Onze excuses voor het ongemak.

   

  Naarmate de werf evolueert onderzoeken we of het mogelijk is om de toegang te voorzien via de Bindstraat. Dan wordt daar via deze weg over gecommuniceerd.

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Contactpersonen

Contactcenter

03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

Contactformulier

Adriaan Lucea & Johan Floren

Werfleiders aannemer

Wijkoverleg

District Berchem