30 locaties waar je veilig kan zwemmen

De Blue Flag is een internationaal kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens die uitblinken in (water)kwaliteit en duurzaamheid. 30 locaties verdienen dit jaar de mooie blauwe vlag. Aquafin ondersteunt het Blue Flag-label met plezier, omdat een propere zee duidelijk maakt waarom al die rioleringswerken in Vlaanderen nodig zijn.

Blue Flag 2023

Een vlag die je moet verdienen

Blue Flag gaat over veel meer dan proper zwemwater. Elke locatie voldoet ook aan strenge normen naar veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal en de beschikbaarheid van drinkwater…), milieu- en duurzaamheidsmanagement en informatie over waterkwaliteit. 

In België kan je terecht bij

  • 10 stranden
  • 12 zwemvijvers
  •  8 jachthavens.

Een locatie krijgt het Blue Flag-label niet zomaar. Ze wordt gecontroleerd door een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury en een internationale jury. Wereldwijd wapperen er ondertussen al zo'n 5.066 Blue Flags in 50 landen.

Op zoek naar een plek om het water in te duiken?

Een overzicht van alle Blue Flag-locaties in België

Werken aan propere waterlopen, is werken aan een propere zee

Een Blue Flag-locatie is een plek waar aandacht is voor waterkwaliteit. Tot enkele jaren geleden, was er aan onze Belgische kust geen enkele plek die zich kon onderscheiden. Mee dankzij het werk van Aquafin in de zuiveringsgebieden aan de kust, kreeg de waterkwaliteit er een stevige boost. De laatste jaren werden er heel wat projecten opgestart en afgerond om de overstortfrequentie en -volume te verminderen. Van de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Wulpen, over de optimalisatie van pompstations, tot de aanleg van heel wat gescheiden rioleringsstelsels in onder andere De Panne, Nieuwpoort en Bredene-De Haan ... Allemaal zaken met een duidelijk positieve impact op de overstortwerking, en bijgevolg op de waterkwaliteit van de polderwaterlopen, en de zee. Uiteindelijk loopt al het water naar de zee, ook dat in de riolering!

Wat mag in de riool?