Wat te doen bij rioolstank?

Waterstofsulfide als bron van geurhinder

Bij rioleringen hoort een onaangename lucht. Die komt beter niet in de buitenlucht terecht. Wanneer dat uitzonderlijk toch gebeurt, is waterstofsulfide de grootste boosdoener. Dat gas vormt zich als het rioolwater te weinig zuurstof bevat, bijvoorbeeld in de leidingen die aangesloten zijn op onze pompstations, ook wel persleidingen genoemd.

Eerste Hulp Bij Geurhinder

Is er geurhinder, dan gaan we eerst en vooral op zoek naar de oorzaak. We gebruiken meettoestellen die de waterstofconcentratie in het rioolstelsel meet.

Enkele oorzaken van geurhinder zijn scherpe bochten, een groot verval of verandering van buisdiameter. Het water wordt omgewoeld en de geur kan zich verspreiden.

Sluit de lucht op

Een eenvoudige en goedkope manier om hinder tegen te gaan: zorg dat de lucht het stelsel niet kan verlaten. Een wondermiddel is het niet, want de ingesloten lucht moet ergens weg kunnen. In veel gevallen verplaatst het probleem zich naar elders in het stelsel. Of de druk onder gesloten deksels neemt toe wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Laat het stelsel ademen

Drukschommelingen in het stelsel zijn soms de aanleiding tot geurhinder. Daarom is het belangrijk het stelsel voldoende te laten ademen. Doen we dat niet, dan wordt de lucht via andere routes afgevoerd, bijvoorbeeld huisaansluitingssiffons. Dat leidt dan weer tot geurhinder in woningen. Daarom brengen we verluchtingsbuizen aan in onze riolering.

Afkoppelen? Verluchten!

Een gemengd rioleringsstelsel wordt onder andere verlucht via de regenpijpen. De laatste jaren koppelen we meer en meer stelsels af: het regenwater en afvalwater worden apart afgevoerd, waarbij de afvalwaterbuis niet meer verlucht wordt via die regenpijpen. We sporen de burgers dan ook aan om verluchting te voorzien op de afvalwaterafvoer. Meer info over afkoppelen vind je op deze pagina.

Chemicaliën toevoegen

Een laatste actie die we ondernemen is het toevoegen van chemicaliën aan het onverluchte afvalwater. Sommige chemicaliën zijn zeer effectief maar duur. Aquafin bouwde de nodige expertise op om het juiste product voor de juiste situatie te kiezen.

Heb je vragen over geurhinder?

Misschien vind je het antwoord wel in de lijst met veelgestelde vragen.

Heb je last van geurhinder? Onze medewerkers van het contactcenter zijn iedere werkdag bereikbaar van 8u tot 19u op het nummer 03 450 45 45.

Liever online? Dat kan ook.

Lees hier de volledige onderzoeksfiche rond 'Rioolstank'