Slimme riolen deden het goed bij de Belfius Smart Belgium Awards

Aquafin diende met ‘slimme riolen’ een project in in de categorie Smart Company Award. Het project kon op heel wat sympathie van het publiek rekenen.

rtc riolen

Wie nam de hoofdprijs mee naar huis?

De Belfius Smart Belgium Awards 2018 zijn prijzen voor gemeenten, bedrijven en organisaties die op een slimme manier een antwoord bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Aquafin diende met ‘Slimme riolen’ een project in voor de categorie Smart Company. We ontwikkelden een slim besturingssysteem in de riolering om de milieu-impact van overstorten op waterlopen te beperken. De concurrentie in onze categorie was groot. Uiteindelijk won Colruyt Group de award met een project rond duurzaam vrachtvervoer met vloeibaar ijs. 

Onze campagnemolen voor de Publieksprijs draaide de afgelopen maand op volle toeren om het brede publiek op de 'slimme riolen' te laten stemmen. Jullie brachten massaal je stem uit en in een recordtijd stonden we op een virtuele tweede plaats. Uiteindelijk bleek het project VRkeer dat leerlingen veilig leert fietsen via virtual reality toch te sterk, en met meer dan 200 stemmen extra een verdiende winnaar. 

Bedankt voor je stem! 

real time control van het rioolstelsel

Wat zijn slimme riolen?

Om de negatieve gevolgen van overstorten voor het milieu te beperken, ontwikkelde Aquafin een sturingsstrategie voor rioleringssystemen. Met behulp van sensoren, controllers en regelaars worden in ‘real-time’ acties uitgevoerd zodat het gehele rioleringsstelsel zich te allen tijde en zo gelijkmatig mogelijk kan vullen. Vergelijk het met soort ondergrondse stoplichten die het rioolverkeer onder de grond regelen. Bij rood licht wordt het water tegengehouden, bij groen kan er een vlotte doorstroming gebeuren. Deze dynamische sturing maakt van ondergrondse, ‘domme’ riolen een slimme infrastructuur die we vanop afstand kunnen monitoren. Intern is dit beter bekend als RTC (Real Time Control), maar in de buitenwereld gebruiken we liever de term ‘slimme riolen’.

Meer weten over RTC?