Wijs met water

Draag jij al een steentje bij om de Vlaamse waterlopen te doen bruisen van leven? Aquafin vertelt je graag alles wat je moet moeten om wijs om te gaan met water.

(afval)water in de wereld

Wat kan jij doen?

Gooi niets in de riolen op straat

Blikjes, papiertjes, gemaaid gras... horen in de vuilbak, niet in de riool. Alles wat je in de riool dropt, kan mee leiden tot een verstopping. Als de riool ook regenwater moet vervoeren, is zo'n verstopping niet alleen vervelend voor onze collega's, maar ook slecht nieuws voor het waterleven. Het mengsel van afval- en regenwater kan dan namelijk ongezuiverd in een beek lopen. Dat komt omdat er nooduitlaten op de riolering zitten, die het teveel aan water er uit laten stromen als een riool te vol zit. Anders zou het water op straat komen te staan.

Als er een gescheiden stelsel voor regen-en afvalwater in de straat ligt (twee buizen dus) moet je opletten dat je het regenwater niet vervuilt. De auto wassen en het zeepwater in de regenwaterbuis laten lopen, is geen goed idee. Zo komt alle zeep in de beek terecht. Het water in de buis voor regen, wordt namelijk niet naar de zuiveringsinstallaties van Aquafin gevoerd. Het is proper genoeg om rechtstreeks naar een beek te lopen.

Kijk uit wat je doorspoelt

WEL
■ urine en uitwerpselen
■ droog toiletpapier
■ voedingsmiddelen die door het zeefje in de gootsteen kunnen
■ restanten van (niet-bijtende) huishoudelijke schoonmaakproducten

NIET
✗ medicijnen
✗ verf en aanverwante producten zoals thinner
✗ vetten (motorolie, frituurvet,…)
✗ vast afval (luiers, vochtige doekjes, condooms, maandverband, tampons, etensresten, kattenbakkorrels…)

Niet in de riool gooien

Let op met plastiek

Dat je geen plastiek zakjes in de riolering mag gooien, is niets nieuws. Je hebt vast al foto's gezien van vogels of zeehonden die helemaal in plastiek gewikkeld zitten, of erg ziek worden door te veel plastiek in hun maag. Maar wist je dat plastiek ook niet goed is voor mens en dier, als het zo klein is dat je het niet meer kan zien?

Zulke kleine deeltjes worden microplastics genoemd. Ook thuis voeren we ongewild veel kleine plastiekdeeltjes naar het milieu. Ze zit in zepen, crèmes en gels waarmee we ons wassen, en fleece truien en andere synthetische kleren. Die kleine deeltjes worden niet volledig uit het water verwijderd op de zuiveringsinstallaties van Aquafin. Voordat je je favoriete dekentje een extra wasbeurt geeft, denk je best een na of dat wel nodig is. Gelukkig zijn er ook veel shampoos en scrubs zonder plastiek. Op Beat the microbead kan je een app downloaden, die je precies vertelt welke producten niet schadelijk zijn voor het milieu. 

Beat the microbead

Wat doet Aquafin?

Propere waterlopen in de stadskernen

Aquafin zuivert rioolwater tot het weer de natuur in kan. Geen drinkwater dus voor de mens, maar wel voor vissen, vogels en amfibieën. Voor jou werken we aan een leefomgeving in harmonie met water. Dat betekent proper water in stadskernen, waarlangs het aangenaam wonen en wandelen is. Maar ook een duurzame omgang met regenwater, om droge bodems te helpen voorkomen en de gevolgen van zware buien te beperken.

Onderzoek naar schadelijke stoffen

Aquafin werkt mee aan onderzoek naar nieuwe technieken voor de verwijdering van stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Het gaat dan bijvoorbeeld om microplastics, maar ook om medicijnresten.

Kano varen