Home  » Over Aquafin » Engagement

Maatschappelijk engagement

UN Global compact network
Op 12 juni 2014 ondertekende Aquafin de Global Compact van de Verenigde Naties. Door de ondertekening engageert het bedrijf zich om de tien grondbeginselen van de Global Compact te respecteren. Het Global Compact is een programma van de Verenigde Naties dat ondernemingen wil stimuleren naar een meer maatschappelijk verantwoorde en duurzame bedrijfsvoering. De bedrijven die zich inschrijven, zorgen voor een grotere transparantie in hun bedrijfsactiviteiten met betrekking tot:


  1. Mensenrechten
  2. Arbeidscondities
  3. Milieu
  4. Integriteit (anticorruptie).
Het UN Global Compact verenigt wereldwijd meer dan 6700 organisaties, waaronder 5200 bedrijven uit 130 landen. Deelname is vrijwillig, maar vereist wel dat bedrijven regelmatig openlijk rapporteren over hun vooruitgang met betrekking tot 'maatschappelijk verantwoord ondernemen', op weg naar meer duurzaamheid.

Meewerken aan een duurzaam energiebeheer

Door zijn uitgebreide operationele infrastructuur is Aquafin een van de grote energieverbruikers in Vlaanderen. Jaarlijks licht het bedrijf een aantal rioolwaterzuiveringsinstallaties door op hun energieverbruik en worden er optimalisaties uitgevoerd. Via deelname aan het demand/response programma wil Aquafin op bredere schaal meewerken aan een efficiėnt energiebeheer.

 <

Aquafin helpt Botswana met waterzuivering
In 2011 besliste de Botswaanse overheid om de verantwoordelijkheid voor de zuivering van het afvalwater over te dragen aan de Water Utilities Corporation, die tot dan toe enkel verantwoordelijk was voor de drinkwaterproductie. Door deze strategische beslissing komt het beheer van de watercyclus in 1 hand terecht.

Op veel plekken is al een zekere vorm van afvalwaterzuivering aanwezig, maar door een gebrek aan kennis en ervaring worden deze niet optimaal geƫxploiteerd. In het kader van een Europees ontwikkelingsproject helpt Aquafin nog tot 2015 de kersverse waterzuiveraars bij de verdere ontplooiing van hun activiteiten. Het project wordt slechts voor de helft door Europa gefinancierd. De andere helft komt van Botswana zelf.

 Ondersteuning voor PROTOS bij een betere watervoorziening in Mali 
Een gezonder leven in de buitenwijken van Bamako, via een betere toegang tot drinkwater en de promotie van hygiƫne voor de allerarmsten. Dat zijn de doelstellingen van het programma van de ngo PROTOS in Mali.

Bamako kent een exponentiĆ«le bevolkingsgroei, voornamelijk als gevolg van plattelandsvlucht. Daardoor schieten de sanitaire voorzieningen in het district zwaar tekort. Het programma van PROTOS wil 28.000 bewoners van 2 buitenwijken toegang geven tot drinkwater en 12.000 mensen voorzien van basissanitair en enkele rioleringen. PROTOS werkt samen met lokale ngoā€™s uit het betrokken land, met de plaatselijke bevolking en met gemeentebesturen.

 

 

 

 


Over Aquafin
Over Aquafin