Hemelwater gebruiken

Aquafin heeft heel wat bufferbekkens verspreid over Vlaanderen, waarin het regenwater opvangt en vertraagd afvoert naar beken en rivieren. Dankzij slimme sturing van een bekken kan het water echter ook bewust vastgehouden worden in droge periodes zodat het kan hergebruikt worden door groendienst, land- en tuinbouwbedrijven, ... 

Ontdek potentieel bij jou in de buurt

Elke druppel telt

De klimaatverandering dwingt ons om anders na te denken over watergebruik en vooral om er duurzamer mee om te gaan. Regenwater opvangen en maximaal hergebruiken kunnen de wateruitdagingen al voor een stuk verlichten. Het voorkomt niet alleen wateroverlast, het verlicht ook de druk op drink- en grondwater.

Hemelwater kan gebruikt worden door verschillende partijen en voor verschillende toepassingen, van irrigatie op het land tot proceswater in de industrie. Zo geven we het water lokaal een waardevol tweede leven, en maximaliseren we duurzaam hergebruik.

Bufferbekken slim sturen

Slim sturen voor maximaal hergebruik

Digitalisering zal in de toekomst steeds meer onze bondgenoot zijn voor propere waterlopen. Dankzij het groeiende aanbod aan gegevens in de cloud slagen we erin om onze infrastructuur zodanig uitgekiend aan te sturen dat ze zowel bij regen als bij droogte een nuttige rol vervult. Ook onze bufferbekkens rusten we steeds vaker uit met een slimme sturing om zo hergebruik te kunnen maximaliseren. Benieuwd hoe dat werkt?

Lees alles over slimme sturingen

alternatieve waterbron voor landbouw

Restwater gebruiken

De veranderende weersomstandigheden dwingen ons ertoe om op zoek te gaan naar alternatieve waterbronnen, zodat we onze landbouw in de toekomst beter kunnen wapenen tegen wat komen gaat. Restwater is zo’n alternatief. Onder restwater valt onder andere opgevangen regenwater. Aquafin stelt restwater ter beschikking voor land- en tuinbouw.
Lees meer
Waterwinst op bedrijventerrein Tielt Noord

Waterwinst op bedrijventerrein in Tielt

De klimaatverandering dwingt ons om anders na te denken over watergebruik en vooral om er duurzamer mee om te gaan. Zeker in een sterk verharde omgeving is dit niet altijd evident. Op het bedrijventerrein Tielt Noord slaan VITO en een aantal projectpartners waaronder Aquafin, de handen in elkaar in het BlueDeal-project Vlaanderen WaterProof voor waterwinst.
Lees meer
klimaatvriendelijke tuin

Slim met regenwater in huis en tuin

Heb je een halfopen of open bebouwing? Of een rijwoning met tuin? Dan kan je heel wat regenwater hergebruiken in en rondom je huis. Als je het teveel ook nog eens infiltreert in je tuin, doe je de natuur daar een groot plezier mee.
Lees meer

Ontdek een bufferbekken bij jouw in de buurt op AquaMarkt