Biologische agentia

Ik ben ingeënt tegen tetanus en hepatitis A en bescherm me zo tegen biologische agentia in afvalwater

Biologische agentia

Waarom contact vermijden?

'Biologische agentia' is verzamelnaam voor bacteriën, virussen, schimmels, ziektekiemen en endoparasieten. Deze zitten in afvalwater en zijn tijdens elke stap van het zuiveringsproces in het water aanwezig. Ook in het slib!

Biologische agentia kunnen in je lichaam opgenomen worden via contact met de slijmvliezen van ogen, neus en keel. Dat is mogelijk na intensief contact (vuil werk aan influent), via inademing van aerosolen of inslikken via de mond. Na verloop van enkele dagen kan je vervelende maag-darmklachten ervaren.

Let ook op als je een huidwonde hebt. Ook die kan behoorlijk geïnfecteerd geraken na contact met afvalwater of slib.  

Vers influentwater telt uiteraard het meeste ziekteverwekkende organismen,  maar er is ook nog een resthoeveelheid aanwezig in gezuiverd effluentwater.

Hoe je veilig kan omgaan met de veiligheidsrisico's rond biologische agentia lees je in onze uitgebreide instructie

 

Lees de volledige instructie

 

e-learning biologische agentia Aquafin

Online leren over biologische agentia

Ken je onze online opleiding al rond veilig omgaan met biologische agentia? Ze is onmisbaar als je activiteiten uitvoert voor Aquafin. Bekijk de filmpjes en op een paar minuten ben je helemaal mee!

Naar de e-learning module

Let op

Voor risicovolle activiteiten moeten contractoren over een VCA certificering beschikken. Waar nodig is er wel een overgangsperiode voorzien.

Merk je een onveilige situatie op? Zeg STOP en pak het risico aan. Een korte stop redt levens!

Maak veilig werken zichtbaar

Nood aan een affiche in de werfkeet?

Download hier onze Life Saving Rules affiche. Ze is beschikbaar in 11 talen: Arabisch, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Spaans en Turks. Print ze af en geef ze een prominente plaats in je werfkeet.

Maar ook onze PBM-affiche en STOP-affiche kan je makkelijk downloaden