Uitschakelen van toestellen

Wanneer je aan toestellen gaat werken, wil je dat ze volledig spanningsloos. Weet dus wat je moet doen om met 100 % zekerheid om een toestel veilig uit dienst te nemen of elektrisch “buiten spanning” te plaatsen.

Waarom uitschakelen?

De meeste machines van waterzuiveringsinstallaties kunnen lokaal, automatisch of van op afstand gestart worden. Wanneer een toestel niet draait, ben je nooit zeker dat dit even later toch niet automatisch opstart. Of dat het aangezet wordt door iemand die niet op de hoogte is van de geplande werken.

Dit kan leiden tot ernstige verwondingen bij jezelf, een collega of een medewerker van Aquafin.

Gewoon afschakelen van een toestel of installatie is niet altijd voldoende. Je moet er ook voor zorgen dat de restenergie weggenomen wordt voordat je veilig aan het toestel kan beginnen werken.  Hoe je dat doet lees je via de link hieronder

Lees de volledige instructie

Afschakelen met slotjes

Let op

Voor risicovolle activiteiten moeten contractoren over een VCA certificering beschikken. Waar nodig is er wel een overgangsperiode voorzien.

Merk je een onveilige situatie op? Zeg STOP en pak het risico aan. Een korte stop redt levens!

Maak veilig werken zichtbaar

Nood aan een affiche in de werfkeet?

Download hier onze Life Saving Rules affiche. Ze is beschikbaar in 11 talen: Arabisch, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Spaans en Turks. Print ze af en geef ze een prominente plaats in je werfkeet.

Maar ook onze PBM-affiche en STOP-affiche kan je makkelijk downloaden