Derde en vierde leerjaar

Een spetterend educatief pakket uitgewerkt volgens de leerdoelstellingen leert kinderen alles over zuiver water en het zuiveringsproces. Ook de podcast van Wetenschapje wordt vast een succes. Wie wil er nu geen toastje diarree?

Bordboek Averbode

Online educatief pakket

Voor kinderen is het de normaalste zaak van de wereld dat er altijd proper water uit de kraan komt. Maar is dat eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? 

Interactieve oefeningen, filmpjes, filosofische denkoefeningen, het organiseren van sensibiliseringsacties, het zit allemaal in het lespakket ontwikkeld met Studio Averbode. Het voldoet helemaal aan de leerdoelstellingen van het 3de en 4de leerjaar. 

 

Versie voor leerkrachten en voor leerlingen

Leerkrachten  Leerlingen

We hebben ook een printversie voorzien van de leerlingenversie en leerkrachtenversie.

Waar wacht je nog op? Les geven (of krijgen) was nog nooit zo plezant!

Meer video en audio voor in de klas

Ontdek de podcast van Wetenschapje over waterzuivering

Samen met de geluidstovenaars van het Het Geluidshuis maakten we een geweldige podcast die antwoord geeft op de vraag: Als ik mijn kaka doorspoel, waar gaat die dan naartoe?

Leen van Het Geluidhuis gaat samen met waterwetenschapster en auteur Marjolein Vannopen op zoek naar het antwoord op die vraag. Onderweg komen ze dino's en Julius Caesar tegen en genieten ze van een toastje diarree. Ga samen mee op ontdekking!

PS: Schreven we nu net 'toastje diarree'? Eikes! 

Water zuiveren is een leuk beroep

Volg mee hoe Gwen, de papa van Cara, vuil water weer proper maakt. Hoe Tania, de mama van Liv, riolen aanlegt. En hoe Griet, de mama van Marie bedenkt hoe we slim met hemelwater kunnen omspringen. Tip: kijk ook eens bij de educatieve filmpjes voor de eerste en derde graad, wellicht zijn ze ook leuk voor jouw klas?

Op stap met Griet, Gwen en Tania
De papa van Cara zuivert ons afvalwater
De papa van Cara zuivert ons afvalwater
De mama van Liv legt riolen aan
De mama van Liv legt riolen aan
De mama van Marie bedenkt hoe we slim omgaan met regenwater
De mama van Marie bedenkt hoe we slim omgaan met regenwater

Op avontuur met Natuurpunt

Ga op stap met de 'Watermannen' of duik in het 'Bruisend water'

Aquafin maakte samen met Natuurpunt de videoreeks "Watermannen". Daarin gaan natuurexperten Frank Resseler en Joeri Cortens op zoek naar bijzondere dieren in onze Vlaamse natuur. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn voor hun overleving afhankelijk van zuiver water. En laat dan nu net zijn wat we bij Aquafin doen: water zuiveren. Volg beide avonturiers in het spoor van de ringslag, ijsvogel, lepelaar, bever en vissen en duik onder in een fascinerende waterwereld.

Na 'Watermannen' lanceerden Aquafin en Natuurpunt een tweede videoreeks 'Bruisend water'. Gids van dienst is deze keer Joeri Cortens. Hij gaat samen met een jonge reporter op zoek gaat naar leven in en onder water. Ze bezoeken 4 verschillende waterwerelden en ontdekken evenveel boeiende biotopen.

Ontdek snel alle spannende filmpjes

Lezen en leren over waterzuivering

Dario, onze huiseend

Ken je Dario al?

Dario de eend is een echte kindervriend. Hij staat centraal in ons stripverhaal De rioolrace. Je vindt hem ook terug op onze posters voor de lagere school en hij leidt je graag rond in ons educatief pakket.

Meer educatief materiaal aanvragen

Meer weten over kraanwater?

Daarover leer je alles in het Lespakket van Aquaflanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. Het materiaal bestaat uit lesbrochures, doe-opdrachten en handleidingen voor de leerkrachten. Want je kan nooit genoeg weten over water!

Zuiver water? De natuur is blij!