Riolimo

Limonade uit rioolwater? Echt? Ja hoor, en een heel lekkere verfrissing zelfs! Rioolwater kan je opzuiveren tot elke gewenste kwaliteit, ook drinkwater. Een prima basis dus voor een heerlijke limonade.

Riolimo van Aquafin en Aquaduin

Riolimo, duurzame verfrissing voor de dorst van morgen

Riolimo is limonade uit rioolwater, jawel! En zelfs in twee varianten, vlierbes-citroen en rabarber-mandarijn. Allebei uitgebreid op smaak getest en goedgekeurd door al wie 'm al geproefd heeft. De lekkerste van de twee? Echt fifty-fifty! 

Riolimo is een product aangeboden door Aquafin en waterbedrijf Aquaduin. De smaken zijn ontwikkeld door Puckolo, producent van Belgische kwaliteitslimonades

Maar... uit rioolwater?

Rioolwater een restproduct? Welnee! Het is juist een bron van mogelijkheden. Het gezuiverde water van Aquafin is van prima kwaliteit voor de vissen in beken en rivieren. Daar gaat het vooral naartoe, maar een deel houden we bij zodat het opnieuw kan worden gebruikt in de maatschappij. 

Je kan gezuiverd afvalwater opwaarderen tot proceswater voor fabrieken, tot kraanwater en zelfs tot ultrapuur water. Tijdens het zuiveringsproces kunnen we ook nog heel wat grondstoffen recycleren. Rioolwater is dus echt geen afvalwater. 

Voor deze limonade gebruikten we het rioolwater van Wulpen. Het werd eerste behandeld op onze rioolwaterzuiveringsinstallatie, tot het aan al onze normen voldeed. Daarna zuiverde Aquaduin het verder op tot drinkwater dat aan alle labotesten voldoet

Wist je trouwens dat Aquaduin al jarenlang gezuiverd afvalwater infiltreert in de duinen om er drinkwater voor de kust van te maken?

Ben jij de Rio to onze Limo?

Riolimo in de zomer

Yes! Waar kan ik Riolimo proeven?

Je kan Riolimo drinken tijdens een bezoekje aan onze zuiveringsinstallaties of in de klas.

We bieden Riolimo ook aan overal waar je Aquafin vindt deze zomer, op de festivals Nerdland, LoveTomorrow en STROOM. Je kan ook een blikje meenemen de opendeurdag van Aquaduin en op heel wat watergebonden activiteiten. 

In de winkel kan je deze limonade niet kopen.

Ontdek hoe rioolwater gezuiverd wordt

Bezoek Aquafin virtueel

Kan ik kraanwater veilig drinken?

Absoluut. Riolimo heeft de kwaliteit van kraanwater en dat wordt zeer sterk gecontroleerd. Niet alleen door de waterbedrijven zelf maar ook door onafhankelijke laboratoria. Wist je dat leidingwater aan 67 kwaliteitseisen moet voldoen? Het is gegarandeerd gezond. 

De watervoetafdruk van kraantjeswater is zes keer kleiner dan die van flessenwater. Het is dus nog eens een duurzame keuze. Kies je dagelijks voor water van de kraan, dan bespaar je tegelijk duizenden liter water per jaar. 

Kraanwater.be

Rioolwater is een bron van energie en grondstoffen

Nieuwe installatie recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater van 4 miljoen Vlamingen vanaf 2026

Riothermie project met Aquafin

Duurzaam en rendabel verwarmen met riothermie

RWZI voor centrale waterzuivering

Hoe zuivert Aquafin afvalwater?