Projectoverzicht

22839 - Vervanging pompstation en persleiding Zoutelaan - Konijnendreef tot RWZI Knokke-Heist
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024

Dit project volgen

  • Krijg belangrijke info
  • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 24 september 2024

De werken zullen 53 maanden duren

Ja, houd me op de hoogte via WhatsApp

 

Aquafin, Knokke-Heist en AGSO Knokke-Heist – Waterbedrijf slaan de handen in elkaar voor uitgebreide riolerings- en wegenwerken in de Zoutelaan en omgeving. Deze werken verlopen gespreid over meerdere jaren.

Waarom deze werken?

  1. De bestaande persleidingen in de Zoutelaan zijn versleten en daarom aan vervanging toe. Deze persleidingen brengen het afvalwater van een groot deel van Knokke-Heist naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin in de Hazegrasstraat. Een deel van het gezuiverde afvalwater loopt in de Paulusvaart, het andere deel wordt verpompt naar het Zwin om verzilting tegen te gaan.
  2. Bij aanhoudende regenval stroomt vandaag nog afvalwater over in de Paulusvaart. Dit willen we verminderen door het rioleringsstelsel te optimaliseren. Het propere regenwater belandt in de toekomst in de Paulusvaart, het afvalwater voeren we maximaal af naar de RWZI.

Wat betekent dit concreet?

Aquafin vervangt over heel het traject de bestaande persleiding en legt een gescheiden rioleringsstelsel aan.

Knokke-Heist maakt van de gelegenheid gebruik om de Zoutelaan volledig nieuw aan te leggen met onder meer een veilig, afgescheiden dubbelrichtingsfietspad. De gemeente staat ook in voor de herinrichting van het Oosthoekplein.

AGSO Knokke-Heist breidt op enkele plaatsen de heraanleg van het rioleringsnet uit om de gekende lokale problematiek op te lossen.

Door het lange totaaltraject, worden de werken opgesplitst in vier fasen. Deze fasering is voorlopig. Ze kan later in overleg met de aannemer of door het verloop van de werken nog worden aangepast.

Eerst werken de nutsbedrijven

Voor de rioleringswerken kunnen beginnen, voeren de nutsbedrijven aanpassingen uit aan hun netten. De nutswerken starten in september 2023 in fases 1 en 2 en duren tot het voorjaar van 2024.

Terwijl de nutswerken bezig zijn, is enkel plaatselijk verkeer mogelijk.

De betrokken nutsbedrijven informeren u over de werken die ze uitvoeren.

Een onvoorziene onderbreking?

Neem rechtstreeks contact met het betrokken nutsbedrijf.

  • Drinkwater
    AGSO Knokke-Heist
    tel. 050 44 25 00
    agsoknokke-heist.be
  • Aardgas en elektriciteit
    Fluvius
    tel. 078 35 35 34
    fluvius.be
  • Telecom, tv en vaste telefoon
    Proximus
    tel. 0800 22 800
    proximus.be
    Telenet
    tel. 015 66 66 66
    telenet.be

Wanneer starten de rioleringswerken?

Als alles vlot verloopt, dan starten de rioleringswerken in het najaar 2024. Momenteel is het nog te vroeg om u meer details te geven. Zodra de aannemer gekend is, informeren we u grondig over

  • De fasering en de timing 
  • Het verloop van de werken
  • De hinder die we verwachten
  • De omleidingen
  • De bereikbaarheid van handelszaken en woningen

In juli en augustus wordt er niet gewerkt.

Nieuws en updates

  • 11 sep 2023

    Bomen verdwijnen tijdelijk in Zoutelaan door start werken

     

    Op maandag 4 september 2023 zijn de voorbereidende nutswerken gestart voor de uitgebreide wegenis- en rioleringswerken in de Zoutelaan en omliggende straten.

     

    In eerste instantie verdwijnen alle bomen langs het traject. Dit is nodig voor de vernieuwing van de nutsleidingen en om de nodige ruimte te creëren voor de riolerings- en wegeniswerken. Zo wordt ook het fietspad en voetpad volledig vernieuwd en komen er volwaardige parkeerstroken in grasdallen.

     

    Wanneer die werkzaamheden voltooid zijn, worden exact evenveel nieuwe bomen geplant om het groene karakter van de Zoutelaan te behouden.

     

    Enkel plaatselijk verkeer bij voorbereidende werken

     

    Van september 2023 tot en met juni 2024 worden voorbereidende nutswerken uitgevoerd zoals bomen rooien, leidingen verplaatsen, enz.. Terwijl deze werken bezig zijn, is enkel plaatselijk verkeer mogelijk.

     

    In oktober 2024 starten dan de effectieve rioleringswerken en wegeniswerken. Fase 1 loopt vervolgens tot de zomer 2025. Over de exacte timing en fasering wordt later nog uitgebreid gecommuniceerd.

     

    Binnenkort plaatsen we duidelijke infopanelen langs de Bronlaan, ter hoogte van het fietspad recht tegenover Hotel St Pol geplaatst.

     

Dit project volgen

  • Krijg belangrijke info
  • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Nuttige contacten

Contactcenter

03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

Contactformulier