Individuele waterzuivering

Soms ligt een woning te veraf om ze aan te sluiten op de riolering. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je afvalwater. Dat doe je met een IBA, een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater. Daarvan zijn er verschillende types op de markt. Aquafin werkt samen met verschillende gemeenten voor de plaatsing van zulke systemen.

Wanneer moet je een IBA installeren?

Het zoneringsplan toont hoe afvalwater moet gezuiverd worden.

Het zoneringsplan

Voor elke woning in Vlaanderen is vastgelegd hoe het afvalwater moet gezuiverd worden. Zal je nooit kunnen aansluiten op de riolering? Dan ben je verplicht om zelf je afvalwater te zuiveren.

Of er in jouw straat in de toekomst nog riolering komt of niet, kan je navragen bij de gemeente of nagaan in het zoneringsplan via het geoloket van de Vlaamse Milieumaatschappij. Bevindt jouw woning zich in een rode zone, dan is de plaatsing van een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) verplicht.

Bij nieuwbouw moet deze onmiddellijk geplaatst worden (dit staat ook in de bouwvergunning). Voor bestaande gebouwen zal de gemeente of rioolbeheerder jou contacteren op het moment dat je de IBA moet plaatsen.

Alles over de plaatsing van een IBA

Ontdek in onze filmpjes hoe we te werk gaan:
thumbnail video list item
IBA deel1 wanneer moet u een IBA plaatsen
thumbnail video list item
IBA deel2 wat is een IBA
thumbnail video list item
IBA deel3 welke ondersteuning bieden uw gemeente en aquafin
thumbnail video list item
IBA deel4 hoe verloopt de plaatsing
thumbnail video list item
IBA deel5 wanneer wordt de IBA geplaatst
thumbnail video list item
IBA deel6 waar op letten na plaatsing

Wie betaalt wat?

Eigen verantwoordelijkheid

Als het door de ligging van je woning niet mogelijk is om aan te sluiten op de riolering, ben je in principe zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je afvalwater. Om alle inwoners gelijk te behandelen, komen veel gemeenten wel tussen in de kosten. Ze kiezen dan voor een collectieve aanpak en nemen de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van jouw Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) van je over. Als je op dit aanbod ingaat, ben je verzekerd van een kwaliteitsvolle installatie tegen de laagste prijs. Je kan rekenen op een juiste plaatsing en een correcte behandeling van je afval- en regenwater. Ook over het onderhoud moet je je dan geen zorgen maken.

Zonder tussenkomt van de gemeente varieert de aankoopkost van 2.500 tot 5.000 euro en de plaatsingskost van 2.000 tot 3.500 euro (exclusief BTW).

Plaatsing van een IBA door Aquafin

In welke gemeenten kan je rekenen op de hulp van Aquafin?

Aquafin zorgt voor de aankoop, plaatsing en het onderhoud van IBA's in de volgende gemeenten :

Aarschot, Antwerpen, Anzegem, As, Assenede, Beernem, Berlare, Bierbeek, Bilzen, Boechout, Bornem, Brasschaat, Diest, Edegem, Eeklo, Geel, Hamme, Heusden-Zolder, Herent, Hove, Kalmthout, Kampenhout, Kaprijke, Keerbergen, Knokke-Heist, Kontich, Kortenberg, Laarne, Leuven, Lennik, Lochristi, Lo Reninge, Lokeren, Londerzeel, Maldegem, Meise, Merelbeke, Moerbeke, Ninove, Olen, Oostkamp, Ranst, Roosdaal, Sint-Laureins, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Tervuren, Tessenderlo, Tielt, Vleteren, Wachtebeke, Waregem, Wervik, Wetteren, Wingene, Zedelgem, Zele, Zemst, Zwevegem.

Meer info

Welke soorten IBA's bestaan er?

Bovengrondse en ondergrondse waterzuiveringssystemen

Er bestaan heel veel verschillende merken en types. Je kan ze indelen in twee categorieën: compacte ondergrondse systemen of bovengrondse systemen die worden geïntegreerd in je tuin. Als je instapt in een collectief aanbod van je gemeente of rioolbeheerder, bepalen zij welk type geschikt is voor jouw woning. Als je beslist zelf een IBA aan te kopen en te onderhouden, ben je natuurlijk helemaal vrij in je keuze.

Meer info

Wat hoort niet thuis in een IBA?

Regenwater

Regenwater hoort zeker niet thuis in een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) omdat bij hevige regen de bacteriën kunnen uitspoelen en de zuivering daardoor volledig kan stilvallen. Daarom is het verplicht dat je het regenwater afkoppelt en gescheiden afvoert van het afvalwater. 

Meer info

Opgelet met bepaalde producten

Voor de goede werking van de IBA is het ook absoluut verboden giftige producten zoals verf en verdunners, bleekwater, chemicaliën, geneesmiddelen, agressieve ontstoppers, … in gootsteen of toilet te gieten. Deze producten zijn gelijk aan gevaarlijk afval en moet je naar het containerpark brengen.

Meer info

plaatsing van een cocosbiobed