Individuele waterzuivering

Soms ligt een woning te veraf om ze aan te sluiten op de riolering. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je afvalwater. Dat doe je met een IBA, een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater. Daarvan zijn er verschillende types op de markt. Aquafin werkt samen met verschillende gemeenten voor de plaatsing van zulke systemen. We plaatsen enkel IBA's in opdracht van het gemeentebestuur, nooit in opdracht van particulieren.

Wanneer moet je een IBA installeren?

Het zoneringsplan toont hoe afvalwater moet gezuiverd worden.

Het zoneringsplan

Voor elke woning in Vlaanderen is vastgelegd hoe het afvalwater moet worden gezuiverd. Zal je nooit kunnen aansluiten op de riolering? Dan ben je verplicht om zelf je afvalwater te zuiveren.

  • Of in jouw straat in de toekomst nog riolering komt of niet, kan je navragen bij de gemeente of nagaan in het zoneringsplan via het geoloket van de Vlaamse Milieumaatschappij. Ligt jouw woning in een rode zone, dan is de plaatsing van een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) verplicht.
  • Bij nieuwbouw moet de IBA onmiddellijk worden geplaatst (dit staat ook in de bouwvergunning). Voor bestaande gebouwen zal de gemeente of de rioolbeheerder contact met je nemen op het moment dat je de IBA moet plaatsen.

Alles over de plaatsing van een IBA

Meer weten

Moet ik een IBA plaatsen? Krijg ik steun van mijn gemeente? Hoe verloopt de plaatsing van een IBA? Je ontdekt het in onze filmpjes.

Wanneer moet je een IBA plaatsen?
Wanneer moet je een IBA plaatsen?
Wat is een IBA?
Wat is een IBA?
Welke ondersteuning bieden jouw gemeente en Aquafin?
Welke ondersteuning bieden jouw gemeente en Aquafin?
Hoe verloopt de plaatsing van een IBA?
Hoe verloopt de plaatsing van een IBA?
Wanneer wordt de IBA geplaatst?
Wanneer wordt de IBA geplaatst?
Waarop letten na plaatsing?
Waarop letten na plaatsing?

Wie betaalt wat?

Zelf je afvalwater zuiveren

Is het door de ligging van je woning niet mogelijk om aan te sluiten op de openbare riolering? Dan ben je in principe zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je afvalwater door een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA). Om alle inwoners gelijk te behandelen, komen veel gemeenten tussen in de kosten voor de IBA. Ze kiezen voor een collectieve aanpak en nemen de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van de installatie van je over.

Ga je op dit aanbod in? Dan

  • Ben je verzekerd van een kwaliteitsvolle installatie tegen de laagste prijs.
  • Kan je rekenen op een juiste plaatsing en een correcte behandeling van je afvalwater.
  • Moet je je geen zorgen maken over het onderhoud van je IBA.

Zonder tussenkomt van de gemeente kost een IBA 2.500 tot 5.000 euro. De plaatsingskost ligt tussen 2.000 en 3.500 euro. Deze prijzen zijn exclusief BTW.

Opgelet: Aquafin plaatst enkel IBA's in opdracht van de gemeente, nooit op vraag van een particulier.

Plaatsing van een IBA door Aquafin

In welke gemeenten kan je rekenen op de hulp van Aquafin?

Aquafin zorgt voor de aankoop, plaatsing en het onderhoud van IBA's in de volgende gemeenten :

Aarschot, Antwerpen, Anzegem, As, Assenede, Beernem, Berlare, Bierbeek, Bilzen, Boechout, Bornem, Diest, Edegem, Eeklo, Geel, Hamme, Heusden-Zolder, Herent, Hove, Kalmthout, Kampenhout, Kaprijke, Keerbergen, Knokke-Heist, Kontich, Kortenberg, Laarne, Leuven, Lennik, Lochristi, Lo Reninge, Lokeren, Londerzeel, Maldegem, Meise, Merelbeke, Moerbeke, Ninove, Olen, Oostkamp, Ranst, Roosdaal, Sint-Laureins, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Tervuren, Tessenderlo, Tielt, Vleteren, Wachtebeke, Waregem, Wervik, Wetteren, Wingene, Zedelgem, Zele, Zemst, Zwevegem.

Lees meer over onze dienstverlening

Welke soorten IBA's bestaan er?

Bovengrondse en ondergrondse zuiveringssystemen

Er bestaan heel veel verschillende merken en types. Je kan ze indelen in twee categorieën:

  • Compacte ondergrondse systemen
  • Bovengrondse systemen die worden geïntegreerd in je tuin

Als je instapt in een collectief aanbod van je gemeente of rioolbeheerder, bepalen zij welk type geschikt is voor jouw woning. Beslis je zelf een IBA aan te kopen en te onderhouden? Dan ben je natuurlijk helemaal vrij in je keuze.

Bekijk overzicht soorten IBA's

Wat hoort niet thuis in een IBA?

Regenwater

Regenwater hoort niet thuis in een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) omdat bij hevige regen de bacteriën kunnen uitspoelen. Hierdoor kan de zuivering volledig stilvallen. Daarom is het verplicht dat je het regenwater afkoppelt. Je kan het regenwater bv. bewaren in een regenwaterton en er de planten mee gieten of vrij laten infiltreren in je tuin.

Tips bij afkoppelen van regenwater

Opgelet met bepaalde producten

Voor de goede werking van de IBA is het verboden giftige producten zoals verf en verdunners, bleekwater, chemicaliën, geneesmiddelen, agressieve ontstoppers, … in gootsteen of toilet te gieten. Deze producten horen bij het gevaarlijk afval. Breng ze daarom naar het containerpark.

Wat hoort niet thuis in een IBA?

plaatsing van een cocosbiobed