Individuele waterzuivering

Soms ligt een woning te veraf om ze aan te sluiten op de riolering. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je afvalwater. Dat doe je met een IBA, een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater. Daarvan zijn er verschillende types op de markt. Aquafin werkt samen met verschillende gemeenten voor de plaatsing van zulke systemen. We plaatsen enkel IBA's in opdracht van het gemeentebestuur, nooit in opdracht van particulieren.

Wanneer moet je een IBA installeren?

Het zoneringsplan toont hoe afvalwater moet gezuiverd worden.

Het zoneringsplan

Voor elke woning in Vlaanderen is vastgelegd hoe het afvalwater moet worden gezuiverd. Zal je nooit kunnen aansluiten op de riolering? Dan ben je verplicht om zelf je afvalwater te zuiveren.

  • Of in jouw straat in de toekomst nog riolering komt of niet, kan je navragen bij de gemeente of nagaan in het zoneringsplan via het geoloket van de Vlaamse Milieumaatschappij. Ligt jouw woning in een rode zone, dan is de plaatsing van een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) verplicht.
  • Bij nieuwbouw moet de IBA onmiddellijk worden geplaatst (dit staat ook in de bouwvergunning). Voor bestaande gebouwen zal de gemeente of de rioolbeheerder contact met je nemen op het moment dat je de IBA moet plaatsen.
Alles over de plaatsing van een IBA

Moet ik een IBA plaatsen? Krijg ik steun van mijn gemeente? Hoe verloopt de plaatsing van een IBA? Je ontdekt het in onze filmpjes. Nog onduidelijkheden? Lees dan even onze vaak gestelde vragen.

Wanneer moet je een IBA plaatsen?
Wanneer moet je een IBA plaatsen?
Wat is een IBA?
Wat is een IBA?
Welke ondersteuning bieden jouw gemeente en Aquafin?
Welke ondersteuning bieden jouw gemeente en Aquafin?
Hoe verloopt de plaatsing van een IBA?
Hoe verloopt de plaatsing van een IBA?
Wanneer wordt de IBA geplaatst?
Wanneer wordt de IBA geplaatst?
Waarop letten na plaatsing?
Waarop letten na plaatsing?

Wie betaalt wat?

Veel gemeenten komen tussen in de kosten voor de IBA, om alle inwoners gelijk te behandelen. Ze kiezen voor een collectieve aanpak en nemen de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van de installatie van je over.

Ga je op dit aanbod in? Dan ben je verzekerd van een kwaliteitsvolle installatie tegen de laagste prijs. Je kan rekenen op een juiste plaatsing en een correcte behandeling van je afvalwater. en je moet je je geen zorgen maken over het onderhoud van je IBA.

Zonder tussenkomt van de gemeente kost een IBA 2.500 tot 5.000 euro. De plaatsingskost ligt tussen 2.000 en 3.500 euro. Deze prijzen zijn exclusief BTW.

Opgelet: Aquafin plaatst enkel IBA's in opdracht van klant-gemeenten, nooit op vraag van een particulier.

Plaatsing van een IBA door Aquafin

In welke gemeenten kan je rekenen op de hulp van Aquafin?

Aquafin zorgt voor de aankoop, plaatsing en het onderhoud van IBA's in de volgende gemeenten :

Aarschot, Antwerpen, Anzegem, As, Assenede, Beernem, Berlare, Bierbeek, Bilzen, Boechout, Bornem, Diest, Edegem, Eeklo, Geel, Hamme, Heusden-Zolder, Herent, Hove, Kalmthout, Kampenhout, Kaprijke, Keerbergen, Knokke-Heist, Kontich, Kortenberg, Laarne, Leuven, Lennik, Lochristi, Lo Reninge, Lokeren, Londerzeel, Maldegem, Meise, Merelbeke, Moerbeke, Ninove, Olen, Oostkamp, Ranst, Roosdaal, Sint-Laureins, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Tervuren, Tessenderlo, Tielt, Vleteren, Wachtebeke, Waregem, Wervik, Wetteren, Wingene, Zedelgem, Zele, Zemst, Zwevegem.

Plaatsing IBA via Aquafin

Onderhoud via Aquafin na plaatsing

Welke soorten IBA's bestaan er?

Bovengrondse en ondergrondse zuiveringssystemen

Er bestaan heel veel verschillende merken en types. Je kan ze indelen in twee categorieën: compacte ondergrondse systemen en bovengrondse systemen die worden geïntegreerd in je tuin.

Als je instapt in een collectief aanbod van je gemeente of rioolbeheerder, dan bepalen zij welk type geschikt is voor jouw woning. Beslis je zelf een IBA aan te kopen en te onderhouden? Dan ben je natuurlijk helemaal vrij in je keuze.

Bekijk overzicht soorten IBA's

plaatsing van een cocosbiobed