Zelf je afvalwater zuiveren

Soms ligt een woning te veraf om ze aan te sluiten op de riolering. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de zuivering van je afvalwater. Je installeert daarvoor een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA). Veel gemeenten komen tussen in de kosten. Aquafin plaatst en onderhoudt alleen IBA's in opdracht van gemeentebesturen, niet in opdracht van particulieren.

Wanneer moet je een IBA installeren?

Het zoneringsplan toont hoe afvalwater moet gezuiverd worden.

Het zoneringsplan

Voor elke woning in Vlaanderen is vastgelegd hoe het afvalwater moet worden gezuiverd. Zal je nooit kunnen aansluiten op de riolering? Dan ben je verplicht om zelf je afvalwater te zuiveren.

  • Of in jouw straat in de toekomst nog riolering komt of niet, kan je navragen bij de gemeente of nagaan in het zoneringsplan via het geoloket van de Vlaamse Milieumaatschappij. Ligt jouw woning in een rode zone? Dan ben je verplicht een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) te plaatsen.
  • Bij nieuwbouw moet de IBA onmiddellijk worden geplaatst (dit staat ook in de bouwvergunning). Voor bestaande gebouwen neemt de gemeente of de rioolbeheerder contact met je op het moment dat je de IBA moet plaatsen.

Wie betaalt wat?

Veel gemeenten komen tussen in de kosten voor de IBA, om alle inwoners gelijk te behandelen. Ze kiezen voor een collectieve aanpak en nemen de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van de installatie van je over.

Ga je op dit aanbod in? Dan ben je verzekerd van een kwaliteitsvolle installatie tegen de laagste prijs. Je kan rekenen op een juiste plaatsing en een correcte behandeling van je afvalwater. Bovendien gebeurt het onderhoud van de IBA voor jou. Daar moet je dus zelf niets voor doen.

Zonder tussenkomt van de gemeente kost een IBA 2.500 tot 5.000 euro. De plaatsingskost ligt tussen 2.000 en 3.500 euro. Deze prijzen zijn exclusief BTW.

Opgelet: Aquafin plaatst enkel IBA's in opdracht van klant-gemeenten, nooit op vraag van een particulier.

In welke gemeenten kan je rekenen op de hulp van Aquafin?

Aquafin zorgt voor de aankoop, plaatsing en het onderhoud van IBA's in de volgende gemeenten :

Aarschot, Antwerpen, Anzegem, As, Assenede, Beernem, Berlare, Bierbeek, Bilzen, Boechout, Bornem, Diest, Edegem, Eeklo, Geel, Hamme, Heusden-Zolder, Herent, Hove, Kalmthout, Kampenhout, Kaprijke, Keerbergen, Knokke-Heist, Kontich, Kortenberg, Laarne, Leuven, Lennik, Lochristi, Lo Reninge, Lokeren, Londerzeel, Maldegem, Meise, Merelbeke, Moerbeke, Ninove, Olen, Oostkamp, Ranst, Roosdaal, Sint-Laureins, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Tervuren, Tessenderlo, Tielt, Vleteren, Wachtebeke, Waregem, Wervik, Wetteren, Wingene, Zedelgem, Zele, Zemst, Zwevegem.

Plaatsing en onderhoud door Aquafin

bovengronds systeem IBA

Soorten zuiveringssystemen

Er bestaan heel veel verschillende merken en types. Je kan ze indelen in twee categorieën: compacte ondergrondse systemen of bovengrondse systemen die worden geïntegreerd in je tuin.
Lees meer
Plaatsing IBA

Plaatsing van waterzuivering uitbesteden

Koos jouw gemeente voor een collectieve aanpak in samenwerking met Aquafin? Dan kan je op ons rekenen voor de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van jouw IBA.
Lees meer
IBA onderhoud Aquafin

Onderhoud van jouw IBA

Plaatste Aquafin je Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater, dan zorgen we voor het jaarlijkse onderhoud. Ook bij problemen kan je op ons rekenen.
Lees meer
Alles over de plaatsing van een IBA

Moet ik een IBA plaatsen? Krijg ik steun van mijn gemeente? Hoe verloopt de plaatsing van een IBA? Je ontdekt het in onze filmpjes. Nog onduidelijkheden? Lees dan even onze vaak gestelde vragen.

Wanneer moet je een IBA plaatsen?
Wanneer moet je een IBA plaatsen?
Wat is een IBA?
Wat is een IBA?
Welke ondersteuning bieden jouw gemeente en Aquafin?
Welke ondersteuning bieden jouw gemeente en Aquafin?
Hoe verloopt de plaatsing van een IBA?
Hoe verloopt de plaatsing van een IBA?
Wanneer wordt de IBA geplaatst?
Wanneer wordt de IBA geplaatst?
Waarop letten na plaatsing?
Waarop letten na plaatsing?
plaatsing van een cocosbiobed