Projectoverzicht

23400 - Sanering Sint-Jan: fase 3 Ruiseledesteenweg
Laatst bijgewerkt: 03 mei 2024

Dit project volgen

  • Krijg belangrijke info
  • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 28 augustus 2023

De werken zullen 27 maanden duren

Dit project is de derde fase van het fietspaden- en rioleringsproject in de omgeving van Sint-Jan (fase twee was het centrum). In deze fase wordt een fietspad aangelegd vanaf het kruispunt Beer tot aan de gemeentegrens met Ruiselede. Na het voltooien van de laatste fase van dit project zal er over de volledige lengte van de verbindingsweg Wingene-Ruiselede een fietspad liggen. De rioleringen en het wegdek worden mee aangepakt. Later voorzien we voor het rioleringsproject nog een vierde fase in de straten ten noorden van het centrum in Sint-Jan.

Detail van de werken

Het project is een samenwerking van de gemeente Wingene, de Provincie West-Vlaanderen en Aquafin.

De Provincie staat in voor de aanleg van het fietspad en alle voorbereidende werkzaamheden. In de uit te breiden zone 50 wordt aan weerszijden een aanliggend en verhoogd enkelrichtingsfietspad aangelegd. Via een fietsoversteek gaat dit over naar een dubbelrichtingsfietspad aan de noordzijde, dat aansluit op het reeds aanwezige dubbelrichtingsfietspad op het grondgebied van Ruiselede.

Aquafin en de gemeente zorgen voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Hierbij wordt het vuilwater, dat in sommige gevallen nog ongezuiverd in de beken terechtkomt, verzameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het regenwater wordt zoveel mogelijk ter plekke gehouden – door infiltratie en buffering – of vertraagd afgevoerd. De gemeente zal de bestaande betonweg verbreden en volledig vernieuwen. De opmaak van de plannen en de aanstelling van de aannemer gebeurt uiteraard in nauwe samenwerking.

Omdat het fietspad deel uitmaakt van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, het netwerk van fietsroutes voor de dagelijkse verplaatsingen, wordt de aanleg ervan gesubsidieerd vanuit het fietsfonds. Meer info over het netwerk van fietssnelwegen vind je op www.west-vlaanderen.be/fietssnelwegen.

Blijf op de hoogte

Website 

Via de website van de gemeente www.wingene.be/ruiseledesteenweg kan je de algemene projectinfo terugvinden. Bijkomende informatie over bijvoorbeeld omleidingen komt via nieuwsberichten op deze website. 

Digitale nieuwsbrief 

Via de website van de gemeente www.wingene.be/ruiseledesteenweg kan je je ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief voor deze werken. Met deze periodieke nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de stand van zaken en bijkomende informatie.

Nieuws en updates

  • 03 mei 2024

    In juni asfalt in eerste fase Ruiseledesteenweg, riolering Schuiferskapellestraat bijna klaar

     

    De planning voor de komende weken ziet er als volgt uit. 

     

    Ruiseledesteenweg

    • In de zone van de Balgerhoekstraat tot de Schuiferskapellestraat voeren verschillende ploegen de laatste huisaansluitingen uit. Dit zal in de komende week afgerond worden.
    • Na de huisaansluitingen zal de aannemer op een drietal plaatsen een lokale ingreep aan de riolering uitvoeren, tussendoor legt de aannemer de grachten verder aan.
    • Als hij hiermee klaar is, dan starten de voorbereidingen voor de aanleg van de bovenbouw.
    • Ter hoogte van het kruispunt met de Schuiferskapellestraat zal in de week van 13 mei De Watergroep nog een lokale aanpassing van hun netten uitvoeren. Eventuele hinder met de watervoorziening zal tijdig aangekondigd worden.
    • De asfaltlagen van het eerste gedeelte van de werf, van de Balgerhoekstraat tot de Schuiferskapellestraat, staan in de eerste helft van juni gepland.

     

    Schuiferskapellestraat

    • In de Schuiferskapellestraat gaat de aanleg van de regen- en vuilwaterriolering verder, waarvan de vuilwaterleiding in de loop van week 6 mei afgerond is. 
    • De overige werken aan de grachten en regenwaterriolering zullen naar verwachting nog een tweetal weken in beslag nemen. 

     

    Afkoppelingen 

    Om de kwaliteit van het water in de grachten te verbeteren moet elk bedrijf en woning het regen- en vuilwater scheiden in straten waar een nieuw gescheiden stelsel wordt aangelegd. Het bestuur stond in voor de opmaak van een afkoppelingsstudie en geeft onder voorwaarden een subsidie voor de uitvoering van de werken op het eigen terrein. 

     

    Elk perceel moet beschikken over een conform keuringsattest van de private riolering om in orde te zijn met de regelgeving en om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie. De gemeente organiseert dit, waarbij de eerste keuring gratis aangeboden wordt. 

     

    Wanneer de riolering in de straat aanwezig is, kan men de keuring aanvragen via: https://www.wingene.be/eloket/formulier/229/aanvraag-keuring-afkoppelingswerken. Meer informatie over de afkoppelingswerken kan je nalezen op: https://www.wingene.be/toelage-afkoppelingswerken.

  • 17 apr 2024

    Wat gebeurt er de komende weken?

     

    De planning voor de komende weken ziet er als volgt uit. 

     

    Ruiseledesteenweg 

     

    • In de zone van de Balgerhoekstraat tot de Schuiferskapellestraat voeren verschillende ploegen de huisaansluitingen uit. Elke ploeg sluit per dag gemiddeld twee woningen aan op de nieuwe riolering. 
    • Daarnaast legt de aannemer de grachten aan. Als hij hiermee klaar is, dan starten de voorbereidingen voor de aanleg van de bovenbouw. 
    • In de zone Schuiferskapellestraat leggen we de komende periode de vuilwaterriolering aan in de richting van Ruiselede. 

     

    Schuiferskapellestraat 

     

    In de Schuiferskapellestraat (fase 3) plaatsen we nog enkele weken regen- en vuilwaterriolering.

     

  • 29 mrt 2024

    Bouwverlof vanaf 1 april, Ruiseledesteenweg afgesloten voor doorgaand verkeer

     

    De aannemer gaat in bouwverlof

    Vanaf 1 april is de aannemer in bouwverlof. Er zal dan geen activiteit zijn op de werf. Om de veiligheid te bewaren tijdens het verlof nemen we enkele maatregelen.

    • We plaatsen een fysieke knip ter hoogte van het kruispunt met de Schuiferskapellestraat en Ruiseledesteenweg 129. Klik hier voor een kaartje.
    • Die knip komt er op vrijdagavond 29 maart en blijft staan tot en met maandagochtend 8 april.
    • We voorzien een goed begaanbare minder-hindersteenslag. De woningen zijn bereikbaar tijdens het verlof.

     

    De hulpdiensten worden op de hoogte gesteld van deze ingrepen, zodat ook de algemene veiligheid niet in het gedrang komt.

     

    Laat de bemaling draaien

    Tijdens het bouwverlof blijft de bemaling draaien zodat we erna meteen verder kunnen met de rioleringsaanleg. Zet deze bemaling niet af! We begrijpen dat deze mogelijks hinder veroorzaakt, maar het doorlopend bemalen is absoluut noodzakelijk. Als de bemaling wordt afgezet tijdens het verlof kunnen we niet starten met de werken en moeten we eerst opnieuw bemalen.

     

    Rioleringswerken na bouwverlof

    Vanaf maandag 8 april leggen we de riolering aan vanaf het kruispunt Ruiseledesteenweg - Schuiferskapellestraat, in de richting van Ruiselede.

    teaser

Dit project volgen

  • Krijg belangrijke info
  • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Nuttige contacten

Contactcenter

03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

Contactformulier

Davy Poelaert

Werfleider aannemer Wegenbouw Yvan Vuylsteke

Locatie werfkeet

Nog niet gekend