Projectoverzicht

23400 - Sanering Sint-Jan: fase 3 Ruiseledesteenweg
Laatst bijgewerkt: 17 nov 2023

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 28 augustus 2023

De werken zullen 27 maanden duren

Dit project is de derde fase van het fietspaden- en rioleringsproject in de omgeving van Sint-Jan (fase twee was het centrum). In deze fase wordt een fietspad aangelegd vanaf het kruispunt Beer tot aan de gemeentegrens met Ruiselede. Na het voltooien van de laatste fase van dit project zal er over de volledige lengte van de verbindingsweg Wingene-Ruiselede een fietspad liggen. De rioleringen en het wegdek worden mee aangepakt. Later voorzien we voor het rioleringsproject nog een vierde fase in de straten ten noorden van het centrum in Sint-Jan.

Detail van de werken

Het project is een samenwerking van de gemeente Wingene, de Provincie West-Vlaanderen en Aquafin.

De Provincie staat in voor de aanleg van het fietspad en alle voorbereidende werkzaamheden. In de uit te breiden zone 50 wordt aan weerszijden een aanliggend en verhoogd enkelrichtingsfietspad aangelegd. Via een fietsoversteek gaat dit over naar een dubbelrichtingsfietspad aan de noordzijde, dat aansluit op het reeds aanwezige dubbelrichtingsfietspad op het grondgebied van Ruiselede.

Aquafin en de gemeente zorgen voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Hierbij wordt het vuilwater, dat in sommige gevallen nog ongezuiverd in de beken terechtkomt, verzameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het regenwater wordt zoveel mogelijk ter plekke gehouden – door infiltratie en buffering – of vertraagd afgevoerd. De gemeente zal de bestaande betonweg verbreden en volledig vernieuwen. De opmaak van de plannen en de aanstelling van de aannemer gebeurt uiteraard in nauwe samenwerking.

Omdat het fietspad deel uitmaakt van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, het netwerk van fietsroutes voor de dagelijkse verplaatsingen, wordt de aanleg ervan gesubsidieerd vanuit het fietsfonds. Meer info over het netwerk van fietssnelwegen vind je op www.west-vlaanderen.be/fietssnelwegen.

Volgende stappen

Eerst voert aannemer Vuylsteke voorbereidende werken uit die nodig zijn voor het archeologisch onderzoek langs de Ruiseledesteenweg en de Schuiferskappelestraat, met mogelijke hinder op de zijberm. Na het onderzoek leggen we tijdelijke grachten aan om de nieuwe leidingen ondergronds te brengen. Nutsmaatschappij Fluvius versterkt zijn netten en voert lokaal enkele aanpassingen uit. Tijdens deze werken wordt het verkeer langs de Ruiseledesteenweg geleid met verkeerslichten. Vanaf februari 2024 start de aannemer vervolgens met de aanleg van de rioleringen.

 

Nieuws en updates

 • 08 feb 2022

  Infomoment op woensdag 23 februari

   

  Je bent van harte welkom op de infomarkt over het fietspaden- en rioleringsproject langs de Ruiseledesteenweg.

  • Woensdag 23 februari, tussen 16 en 19 uur
  • Raadszaal gemeentehuis Wingene, Oude Bruggestraat 13
  • Mondmasker verplicht
  • Tijdslots van 30 minuten
  • Reserveer je tijdslot op www.wingene.be/inschrijven-infomarkt of via 051 65 00 60
 • 08 feb 2022

  Werken langs Ruiseledesteenweg

   

  De komende jaren zijn belangrijke werkzaamheden gepland in de Ruiseledesteenweg en omgeving voor de vernieuwing van het wegdek, de aanleg van fietspaden en een gescheiden rioleringsstelsel. Deze werken zullen onvermijdelijk een impact hebben op de woningen en de bewoners in het projectgebied.

   

  Lees de infofolder

   

  • 19 jan 2022

   24 januari proefsleuven langs de Ruiseledesteenweg

    

   Vanaf maandag 24 februari maakt een aannemer proefsleuven langs de Ruiseledesteenweg om de nutsleidingen op te zoeken. Na de intekening gaat de sleuf terug dicht. We beperken de hinder zoveel mogelijk.

    

   Woensdagnamiddag 23 februari voorzien de gemeente Wingene, de provincie West-Vlaanderen en rioolbeheerders riopact en Aquafin een infomarkt, waarop de plannen en de timing zullen worden getoond en waar je vragen zal kunnen stellen.

  Dit project volgen

  • Krijg belangrijke info
  • Geef je mening over de werken
  Ja, stuur me de nieuwsbrief

  Nuttige contacten

  Contactcenter

  03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

  Contactformulier

  Davy Poelaert

  Werfleider aannemer Wegenbouw Yvan Vuylsteke

  Locatie werfkeet

  Nog niet gekend