Hoe minder fosfor naar de beek, hoe beter

Op een 50-tal locaties verwijderen we méér fosfor uit het afvalwater dan de norm voorschrijft. De ontvangende waterlopen komen zo een stap dichter bij de Kaderrichtlijn Water.

Bree fosfor

Huishoudelijk afvalwater bevat veel fosfaten, zo'n 0,75 kg per persoon per jaar. Fosfaten zijn afkomstig van was- en schoonmaakmiddelen maar komen ook via menselijke urine in het afvalwater terecht. Op jaarbasis verwijderen we in de waterzuivering gemiddeld 85% van de aanwezige fosfor. Gezuiverd afvalwater maar ook landbouw en bodemerosie zijn aanvoerders van fosfor naar de waterloop. In zoetwater ecosystemen wakkert fosfor de algengroei aan. Daardoor daalt het zuurstofgehalte in het water en vermindert ook de lichtinval. Beide effecten hebben een negatieve impact op bepaalde soorten waterorganismen.

In een maatschappelijk debat binnen de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) werden verschillende mogelijke maatregelen, sectoroverschrijdend, vergeleken. Een gerichte dosering van ijzer- of aluminiumhoudende chemicaliën in het waterzuiveringsproces, kwam als meest kostenefficiënt naar voor.

70 ton fosfor per jaar minder naar waterlopen

De Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin selecteerden samen 51 rioolwaterzuiveringsinstallaties (zie kaart onderaan) om deze maatregel toe te passen. Hier werden fosfaatmonitoren geplaatst in combinatie met een automatische dosering van chemicaliën om op jaarbasis de streefwaarde van 0,3 mg/l te halen. Voor de meeste RWZI's ligt die norm vandaag op 2 mg/l. De uitrol van deze maatregel heeft tot gevolg dat er via gezuiverd afvalwater jaarlijks 70 ton fosfor minder naar de waterlopen zal gaan. Verwacht wordt dat de nieuwe Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater een strengere norm van 0,5 mg/l zal afdwingen voor RWZI's die het afvalwater van meer dan 10.000 inwoners zuiveren. Door de verregaande fosforverwijdering nu al uit te rollen op 51 locaties nemen we hierop een voorsprong.

Fosfor die verwijderd wordt in de waterzuivering komt in het slib terecht. Op termijn plannen we de volledige terugwinning van fosfor uit zuiveringsslib in een nieuw te bouwen slibmonoverwerker. Hoe meer fosfor er verwijderd wordt, hoe meer van deze eindige grondstof we dus zullen kunnen terugwinnen. Een extra voordeel!

kaart