Slim met regenwater in huis en tuin

Heb je een halfopen of open bebouwing? Of een rijwoning met tuin? Dan kan je heel wat regenwater hergebruiken in en rondom je huis. Als je het teveel ook nog eens infiltreert in je tuin, doe je de natuur daar een groot plezier mee.

regenwaterton

Bespaar geld met regenwater

Je kan regenwater gebruiken in plaats van drinkwater om de tuin te sproeien, het toilet te spoelen, de was te doen... Zolang het niet voor menselijke consumptie is, zit je goed! Het regenwater van je dak opvangen kan via een regenwaterput, - zak of -ton. 

Minder drinkwater verbruiken, zie je aan je drinkwaterfactuur. Daarbij komen ook nog indirecte financiële voordelen:

  • bij gebruik van regenwater is 50 tot 70% minder zeep nodig,
  • je elektrische toestellen hebben geen last van kalkaanslag, waardoor je bespaart op onderhoud.

Tips voor een klimaatbestendige tuin

 

Regenwater zorgt voor een levende tuin

Wil je je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijker maken? Laat het overtollige water dan infiltreren in de bodem, of vul een vijvertje met regenwater. Je krijgt vlinders, vogels, libellen en kikkers in ruil voor je moeite! Groot hoeft het allemaal niet te zijn, zelfs kleine ingrepen geven een duidelijk verschil.

Weet je niet waar je moet beginnen? Laat je dan inspireren!

Stappen voor een levende tuin

 

Regenwater van de riolering afkoppelen voor maximaal effect

Regenwater hergebruiken levert al snel een flinke besparing op de drinkwaterfactuur op. Voor ongeveer de helft van het water dat we dagelijks verbruiken, is regenwater immers een volwaardig én gratis alternatief. Bij nieuwbouw of grondige renovatie is een systeem voor hergebruik van regenwater overigens verplicht.

Lees meer hoe je regenwater afkoppelt van de riolering

Wateroverlast voorkomen? Zo kan jij helpen!

Ook jij kan je steentje bijdragen met slimme oplossingen, groot of klein, op je eigen perceel. Bovendien wordt je tuin er alleen maar mooier van. Doe je mee?

Dit filmpje toont verschillende oplossingen, maar is geen "en-en"-verhaal. Je kan de verschillende maatregelen naar eigen keuze combineren afhankelijk van hoe jij je omgeving graag wil.  

Wateroverlast helpen voorkomen doe je zo

Overstromingsrisico of niet?

Broekstraat, Beeklaan of Lage Meersen ... namen zijn een teken aan de wand! Raadpleeg zeker waterinfo.be, een website van de Vlaamse overheid.

  • Je checkt er hoe watergevoelig de regio is waarheen je wil verhuizen.
  • Je volgt er overstromingsrisico's in je buurt op. 

Watertoets

Ga je bouwen? Dan moeten je plannen een watertoets doorstaan. Via de webmodule Watertoets kom je te weten:

  • of de vergunningverlener bij de beoordeling van je bouwvergunningsaanvraag verplicht is om advies te vragen in het kader van de watertoets,
  • wie de adviesinstantie(s) is (zijn). 

Je krijgt aanbevelingen voor het ontwerp en een bevestiging als je plannen voldoen aan de stedenbouwkundige verordening Hemelwater.

Bekijk ook de brochure van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid.