Blauwgroenvlaanderen.be inspireert om ruimte te maken voor water

Slim omgaan met regenwater kan bijna overal. Gemeenten en studiebureaus die voorbeelden van concrete projecten zoeken, vinden die handig verzameld op een website van Aquafin en Vlario. Zo geven we projecten die mee bouwen aan een blauw en groen Vlaanderen een duwtje in de rug.

Infiltratie voor een blauwgroen Vlaanderen

Hoe begin je aan een infiltratieproject in de publieke ruimte?

Gemeenten en ontwerpers hebben veel interesse in concrete voorbeelden van infiltratieprojecten in sterk verharde gebieden of in regio's met een moeilijk waterdoorlatende ondergrond.

Een duidelijk overzicht van goed werkende initiatieven, was er niet. Die leemte vullen Aquafin en Vlario op met blauwgroenvlaanderen.be. Op deze website laten we zien dat schaarse ruimte en infiltratie van regenwater bijna overal kunnen samengaan. 

Kijk naar bovengrondse mogelijkheden

Lange droogteperiodes en hevige piekbuien zullen meer en meer voorkomen. Regenwater volledig ondergronds afvoeren in een buis, is een illusie Het is ook zonde, want er zijn heel wat bovengrondse alternatieven die verschillende functies combineren en helpen om droogte en wateroverlast te verminderen.

Bekijk tientallen praktijkvoorbeelden uit andere gemeenten

Concrete voorbeelden

Je vindt op de website blauwgroenvlaanderen.be een waaier aan toepassingen, toegankelijk uitgelegd en sprekend geïllustreerd. Hoge grondwaterstand? Hellend gebied? Matig doorlatende grond? Inspirerende praktijkvoorbeelden zetten aan tot actie.

Handige filters

Met handige filterfuncties selecteer je meteen de toepassingen die bruikbaar zijn voor het gebied dat je voor ogen hebt. Vind je bovengrondse waterpartijen ook  belangrijk? Wil je extra groen in de straat? Of waterinfiltratie combineren met extra belevingsfuncties voor de buurt?  Pas gewoon je filtersettings aan.

Door slim te ontwerpen, kan je in het publieke domein verschillende functies perfect combineren en extra belevingswaarde creëren.

Danny Baeten, directeur Business Development en Innovatie
tuin met blauwgroene elementen

Ook voor huis en tuin

Omdat ruimte geven aan water al loont op kleine schaal, bevat de website ook een sectie Huis & tuin. We geven particulieren tips en ideeën om hun dak, gevel, tuin en oprit zo in te richten dat ze er maximaal regenwater kunnen opvangen, bufferen of infiltreren. Dat is niet alleen handig om de voeten droog te houden, het beperkt ook de hitte in de zomer en bevordert de biodiversiteit.

Inspireer de inwoners van je gemeente met maatregelen voor een groene en klimaatbestendige tuin.

Wist je dat Vlaanderen meer tuinoppervlakte telt dan natuurgebied?

Spelen en leren op een blauwgroen schoolplein

Een blauwgroen schoolplein is zoveel leuker en gezonder dan grijze, harde tegels! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatief in hun spel. Ze geraken spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. En waarom geen hoekje inrichten als buitenklas, midden in de natuur? Zo kunnen scholen de theorie naar buiten brengen, recht de praktijk in!

Directie, leerkracht of ouder? Vind massa's tips en goede voorbeelden.

scholen