Internet of Water

Internet of Water Flanders is een onderzoeks- en innovatieproject dat liep van 2019 tot eind 2023. Vier jaar lang sleutelden de projectpartners aan een sensornetwerk om live waterkwaliteit te meten. Daarnaast werden applicaties ontwikkeld om de data weer te geven én een IoT-dataplatform om de sensordata onderling uit te wisselen.

Internet of Water

Na industrie 4.0 komt maatschappij 5.0 eraan met in zijn zog Internet of Things toepassingen. Wat betekenen die buzz woorden voor het waterbeheer in Vlaanderen en Aquafin in het bijzonder? Dit is nu net wat het project Internet of Water probeerde te definiëren. 

Naar de projectwebsite

Sensoren meten waterkwaliteit

Bedoeling van het project was dat Internet of Water Flanders het integrale waterbeheer in Vlaanderen naar een nog hoger niveau zou tillen. Hiervoor werden 300 sensoren geplaatst, verspreid over Vlaanderen, die de waterkwaliteit op verschillende plaatsen in Vlaanderen continue meten en combineren met reeds bestaande informatie. De sensoren sturen elke 15 minuten data door, een schat aan informatie over de veranderingen in waterkwaliteit. De metingen voeden modellen en bruikbare applicaties om waterkwaliteitsparameters gericht op te volgen en te voorspellen. Die worden vandaag al gebruikt door overheden en operationele partijen om doelgericht belissingen te nemen over het beheer van waterlopen, waterinname, lozing en overstorten.

3 belangrijke resultaten van Internet of Water Flanders

1.Actief sensornetwerk van 300 waterkwaliteitssensoren

De sensoren meten de waterkwaliteitsparameters temperatuur, geleidbaarheid, zuurtegraad en nitraat. Ze worden ingezet om de status en impact te monitoren van de verzilting in de kustzone en havengebieden, van lozingen in oppervlaktewater door overstorten en andere puntbronnen, van oppervlaktewaterkwaliteit voor drinkwaterproductie en van nitraatconcentraties in waterlopen.

2. Zicht op kosten en baten van het sensornetwerk voor verschillende toepassingen

Het project maakte een positieve balans op. Voor de toepassing verzilting meten voor duurzamere drinkwaterproductie liggen de potentiële baten bijvoorbeeld meer dan 4 keer zo hoog als de kosten. Ook voor de toepassing van Aquafin, bemeten van de impact van overstorten op de waterkwaliteit, was de balans positief.

3. Applicaties gebaseerd op live sensordata

Het project levert een verziltingsindicator op die de status en trend van verzilting in kaart brengt, een interpolatietool die de beweging van verzilting over een rivier visualiseert en een algoritme dat overstortevents detecteert.

Daarnaast werd ook een IoT-dataplatform ontwikkeld om de sensordata onderling uit te wisselen.

Projectpartners

Internet of Water Flanders is een project met steun van VLAIO, dat werd uitgevoerd door imec, VITO, De Watergroep, de Vlaamse Milieumaatschappij, Vlakwa en Aquafin.

Youri Amerlinck

Studieverantwoordelijke R&D