PREWAPHARM

Voorkomen is beter dan genezen. PREWAPHARM is een Europees project dat zich focust op een ketenaanpak om medicijnresten uit de waterketen te houden. Aquafin is één van de onderzoekspartners en zal meewerken aan een casestudie rond de aanpak van medicijnresten op overstorten en KWZI's.

Nefast voor mens & natuur

Vandaag halen we al een heleboel vervuilende stoffen uit het huishoudelijke afvalwater, waaronder stikstof, fosfor en zwevende stoffen. Het klassieke zuiveringsproces breekt echter niet alle verontreinigende stoffen in het afvalwater af. Een hele reeks micropolluenten, waaronder residuen van geneesmiddelen en cosmetica, komen daardoor in de waterloop terecht. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen ze schade aanrichten aan het ecosysteem en het waterleven: hormonale verstoringen en gedragsveranderingen bij vissen, verstoorde algengroei, ontwikkeling van resistente bacteriën in het milieu, … En aangezien oppervlaktewater soms als basis dient voor drinkwater, zijn micropolluenten ook een aandachtspunt in het drinkwaterproductieproces.

Op de grote zuiveringsinstallaties (meer dan 150.000 inwonersequivalent) en installaties die gezuiverd afvalwater lozen in kwetsbare waterlopen zullen we in de toekomst een extra zuiveringsstap inbouwen om micropolluenten te verwijderen, een quaternaire zuivering. Dat vereist de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater tegen 2045. Kleinschalige waterzuiveringen, zoals KWZI's, vallen buiten de scope van die richtlijn, maar verdienen zeker ook de nodige aandacht. PREWAPHARM covert de keten vanaf de aflevering van medicijnen tot en met deze kleine zuiveringsinstallaties. Zo wil het project de negatieve impact van farmaceutisch afval op de omgeving verkleinen. 

Gezuiverd afvalwater stroomt de natuur in

Doel van het project: minder geneesmiddelen in het water

Het PREWAPHARM-project wil de aanwezigheid van geneesmiddelen in onze waterketen verminderen door:

  1. een transversale strategie uit te werken die lokale actieplannen richting geeft en als beleidskader dient voor heel Noordwest-Europa.
  2. de samenwerking tussen sectoren en landen te versterken, zodat er uniforme beleidslijnen ontstaan voor het voorkomen van medicijnvervuiling in de zorg en watersector.
  3. innovatieve oplossingen te ontwikkelen en testen die de uitstoot van geneesmiddelen bij de bron aanpakken — zowel via technische innovaties in de zorg als in waterzuivering.
  4. Praktische modellen en toolkits te maken die opschaalbaar en bruikbaar zijn in andere regio’s en EU-lidstaten, zodat succesvolle methodes en technologieën breed kunnen worden toegepast.
  5. Bewustwording te vergroten en gedragsverandering te stimuleren bij zorgverleners, apothekers, patiënten en het brede publiek via gerichte communicatie en educatie.

Rol van Aquafin

Aquafin gaat elke dag voor propere waterlopen, en zet daarom graag de schouders onder dit Europese project. We werken mee aan enkele casestudies rond de aanpak van medicijnresten op overstorten en KWZI's met behulp van nature based solutions. Natuurgebaseerde oplossingen voor waterzuivering maken gebruik van natuurlijke filters, zoals wilgen- of rietvelden. We onderzoeken o.a. het effect van medicijnresten op deze systemen, en of ze een oplossingen kunnen bieden voor de verwijdering van medicijnresten op overstorten en KWZI's. 

 

Meer weten over PREWAPHARM?

Aquafin als onderzoekspartner?

PREWAPHARM
Birte Raes, studieverantwoordelijke Aquafin

Birte Raes

Studieverantwoordelijke Aquafin