Projectoverzicht

22334 - Optimalisatie overstorten collector Stiemer
Laatst bijgewerkt: 24 dec 2021

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 31 januari 2022

De werken zullen 12 maanden duren

Zo goed als al het afvalwater van Oost- en West-Genk wordt vandaag verzameld in een collector (verzamelriool) van Aquafin. Deze loopt dwars door de stad langs weerszijden van de Stiemer en gaat helemaal door tot aan de waterzuivering van Genk in Oud Termien. De riolering en de beek kennen vandaag een sterke wisselwerking bij regenweer. Bij hevige regen belandt er regelmatig afvalwater in de Stiemerbeek. Tijdens de piek van zo’n bui is het debiet in de collector erg groot waardoor sommige deksels omhoog komen en het water richting de beek stroomt. Na de bui is het meestal het water uit de Stiemerbeek dat overstroomt in de riolering. Daar vermengt het zich met het afvalwater waardoor dit sterk verdund toekomt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie en het zuiveringsproces bemoeilijkt wordt.

Hoe we dit probleem aanpakken?

Bekijk de video

Aquafin zal over heel de Stiemervallei een 25-tal van zulke overstortpunten optimaliseren.

Bekijk de kaart in detail

Na de geplande ingrepen zal de waterkwaliteit van de Stiemerbeek al voor een deel verbeteren. Zo zetten we een eerste stap naar de opwaardering van de Stiemervallei tot een blauw-groene levensader doorheen de stad!

 

Ontwikkeling Stiemervallei

Onze werken kaderen in de verdere ontwikkeling van de Stiemervallei. De stad Genk heeft de ambitie om van de Stiemervallei een groenblauwe landschapsparel te maken, die mensen, stad en natuur met elkaar verbindt. Een valleipark met sociale en ecologische kwaliteiten, waarmee Genk zijn bijdrage wil leveren tot een veerkrachtig klimaat.

Meer over de Stiemervallei

 

Nieuws en updates

 • 16 mrt 2020

  Infosessie 26/3 uitgesteld

  Om de verdere verspreiding van het Corona-virus te helpen voorkomen, wordt de infosessie op 26/3 over de geplande werken in de Stiemervallei uitgesteld. 

   

   

 • 03 mrt 2020

  Infosessie Stiemerbeek

  Aquafin gaat een 25-tal overstortpunten langs de Stiemerbeek optimaliseren. Deze werken zijn een eerste stap in het oplossen van de waterproblematiek. De werken starten in 2021. 

  Meer weten? Kom naar de infoasessie op donderdag 26/03 om 19.30 uur in AFI Winterslag, Vennestraat 98 in Genk.

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Contactpersonen

Contactcenter

03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

Contactformulier