Waterzuivering

We verbruiken dagelijks zo'n 120 liter huishoudelijk afvalwater per persoon. Dat afvalwater wordt via riolen naar één van de zuiveringsinstallaties van Aquafin getransporteerd. Daar wordt het weer proper gemaakt alvorens het naar de beek stroomt.

Waarom is waterzuivering zo belangrijk?

Het nut van waterzuivering

Een waterloop zuivert zichzelf eigenlijk. Dat betekent dat de aanwezige micro-organismen zelf de natuurlijke vervuiling die erin terecht komt, afbreken. Als er te veel mensen in de buurt van een waterloop wonen en die ook nog eens afvalstoffen lozen zoals verf of frituurvet, werkt die natuurlijke zuivering niet meer. Zonder hulp voor de natuur, worden beken een stinkende smurrie zonder waardevol ecologisch leven. Aquafin bootst het natuurlijke zuiveringsproces op grote schaal na in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Met succes, kijk maar eens naar deze vrolijke jonge bever, die vlak bij een uitstroompunt van gezuiverd water dartelt!

hoe werkt waterzuivering?

Welke technieken past Aquafin toe om water te zuiveren?

Wijs met water

kind kijker door telescroop

Je mag niet alles doorspoelen

De meeste woningen zijn aangesloten op de openbare riolering, die beheerd wordt door de stad of gemeente. Van daaruit belandt het afvalwater in een collector van Aquafin. Dit is een extra grote rioolbuis die al het rioolwater verzamelt en transporteert naar een waterzuiveringsinstallatie. Daar zuivert Aquafin het water in die mate dat het terug in de natuur geloosd kan worden.

Dankzij deze installaties is de waterkwaliteit in Vlaanderen langzaam maar zeker terug aan het verbeteren. Maar het zuiveringsproces verloopt niet altijd van een leien dakje. Veel mensen lozen vaak onwetend allerlei producten in de riolering die daar eigenlijk niet thuishoren.

 

wijs met water

Waterzuiveringsinstallatie bezoeken?

Voor klassen en verenigingen

Aquafin beheert meer dan 300 waterzuiveringsinstallaties in Vlaanderen. Sommige zijn uitgerust om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. Er is dus ongetwijfeld een installatie in jouw buurt die je kan bezoeken. Ben je met 15 personen of meer, dan kan je een bezoek aanvragen. Onze medewerkers geven je graag een rondleiding. Als je groep uit minder dan 15 personen bestaat, kan je aansluiten bij een andere groep of vereniging.

 

Rondleidingen

visje vangen