"De buurt wil het niet"

Mensen willen geen open grachten en plassen voor hun deur.

infomarkt

De remedie? Goede informatie en inspraak

Bij open grachten denken mensen vaak aan de grachten van vroeger, toen het afvalwater er nog in terechtkwam en het vaak open riolen waren. Grachten die dienen voor de opvang van regenwater geven geen geurhinder. Integendeel, ze verhogen de natuurwaarde van de buurt omdat er vaak weer leven in zit. En als wadi's op een correcte manier zijn aangelegd, dan doen ze hun werk en zullen ze niet vaak en niet lang gevuld zijn.

Ga in dialoog met de buurt en ontdek hun bezorgdheden. Luister naar suggesties en vraag hen hoe de buurt van de toekomst er voor hen uitziet. Er zullen heel wat zinvolle ideeën naar boven komen en de weerstand verkleint als mensen het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt. Neem hiervoor voldoende tijd. Een participatietraject handel je niet af in 2 of 3 maanden. De tijd tussen twee momenten is heel belangrijk om zaken af te toetsen, eventueel een plaatsbezoek te brengen aan gelijkaardige ingrepen bij een buurgemeente of gewoon om ideeën te laten rijpen.

Wanneer er wordt ingegrepen op de mobiliteit door bijvoorbeeld smallere straten en minder parkeerplaatsen, helpt het om gedurende enkele maanden testopstellingen te plaatsen. Zo kunnen mensen langzaamaan wennen aan de nieuwe situatie zonder dat het al definitief is. Wanneer iets echt niet blijkt te werken, kan er nog makkelijk aangepast worden.