Nieuws

22505 - Collector Kasteellaan
26 feb 2024

Overzicht werken Meerlaan Ahornenboomlaan

 

De aannemer is gestart met werken op het kruispunt Meerlaan - Meerlaan. In de Ahornbomenlaan heeft hij de rioleringswerken hervat ter hoogte van huisnummer 47.

11 sep 2023

Werken hervatten op 12 september 2023

 

Omdat er problemen waren met de bemalingen hebben we het ontwerp van de riolering in de Ahornbomenlaan volledig omgegooid. Het pompstation dat voorzien was op het kruispunt met de Van Bellingenlaan, verhuist naar het kruispunt met de Meerlaan. Door deze wijziging kunnen we de riolering minder diep aanleggen en verwachten we geen problemen meer met het grondwater.

 

Vanaf dinsdag 12 september plaatst de onderaannemer voor de bemaling (firma Peeters) de bemalingsfilters in de Meerlaan en de Ahornbomenlaan. Zodra alle filters zijn geplaatst en het grondwater voldoende is gezakt, start Viabuild met de aanleg van de riolering. We hopen dat de aannemer vanaf maandag 18 september kan opstarten.

 

Werken verlopen in fases

 

De werken worden in drie fases uitgevoerd:

  1. Aanleg van de riolering in de zone rond de vijver (Meerlaan en Ahornbomenlaan - deel tussen Meerlaan en Lentelaan)
  2. Aanleg van de riolering in de Ahornbomenlaan tussen de Meerlaan en de Van Bellingenlaan
  3. Bouw van het pompstation op het kruispunt met de Meerlaan

Na de riolering volgt telkens de aanleg van de boordstenen, fundering en tot slot de verharding. We verwachten de werken af te ronden tegen maart 2024. Dit alles zoals steeds onder voorbehoud van het weer en andere onvoorziene omstandigheden.

 

Te verwachten hinder

 

Wanneer de aannemer rioolbuizen legt aan of voor jouw woning, kan je tijdelijk (enkele dagen) niet met de auto op de oprit. Dit geldt ook voor de momenten waarop hij de fundering, de boordstenen en de verharding voor uw woning plaatst. Viabuild verwittigt u op voorhand, zodat je voorzorgen kunt nemen.

 

We doen er sowieso alles aan om de hinder voor de omwonenden zoveel als mogelijk te beperken en de periode van ontoegankelijkheid zo kort mogelijk te houden.

 

Toch een probleem? Neem contact met de werfleiding zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.

 

02 mei 2023

Toplaag asfalt Kasteellaan en Lentelaan

 

Intussen werken we het deel van de Kasteellaan en Lentelaan verder af. Het is de bedoeling om hier voor eind mei de toplaag asfalt te plaatsen. De aannemer informeert je per brief over de exacte planning.

02 mei 2023

Aanleg riolen Ahornbomenlaan tijdelijk gestopt

 

De voorbije weken hebben we geen riolen meer geplaatst in de Ahornbomenlaan. Dit heeft te maken met verschillende factoren.

 

Van alle werken die waren voorzien, moet de riool nog worden gelegd op drie verschillende plaatsen (zie kaartje):

  1. De Ahornbomenlaan tussen de Van Bellinghenlaan en de Meerlaan
  2. De Ahornbomenlaan tussen de Meerlaan en de Lentelaan
  3. Een kort stukje Meerlaan.

 

Geen rioleringswerken tussen maart en september

 

In de delen naast de vijver (2 en 3) mogen volgens de omgevingsvergunning geen rioleringswerken worden uitgevoerd tussen maart en september. Deze strenge voorwaarden werden in de vergunning opgenomen omdat de nabijgelegen Ter Bronnen-vijver in natuurgebied ligt.

 

De vergunning laat wel toe om tussen maart en september voorbereidende werken te doen. Daarom zal de aannemer in juli of augustus de bemaling plaatsen. Zo kan hij vanaf 1 september 2023 starten met de rioleringswerken.

 

Grondwater onvoldoende verlaagd

 

De aannemer heeft al in januari en februari 2023 een bemaling geplaatst. Het was immers de bedoeling om voor 1 maart de riolen te leggen. Echter, het grondwaterpeil was onvoldoende verlaagd waardoor we geen riolen konden leggen. Dit kan immers alleen in een droge sleuf.

 

De aannemer, de gemeente, Aquafin, het studiebureau en het bedrijf dat de bemalingen uitvoert, bekijken de komende weken welke techniek wordt toegepast voor de toekomstige bemaling.

 

Ook in het deel van de Ahornbomenlaan tussen Van Bellinghenlaan en de Meerlaan (1) krijgen we het grondwaterpeil onvoldoende verlaagd om met de aanleg van de riolen te beginnen.

 

Proefbemalingen Ahornbomenlaan

 

In deze zone hebben we de voorbije maanden al een proefbemaling uitgevoerd, maar zonder bevredigend resultaat. Daarom plaatsen we vanaf 8 mei een tweede, aangepaste proefbemaling. 

 

Hierdoor wordt de Ahornbomenlaan, tussen de Van Bellinghenlaan en de Patrijzenlaan, tijdens de werkuren van 8 mei t.e.m. 19 mei afgesloten voor autoverkeer.

 

Als het resultaat van deze tweede proefopstelling gunstig is, dan wil de aannemer op 1 juni starten met de aanleg van de riolen. Hij werkt vanaf de Van Bellinghenlaan naar de Meerlaan.

 

teaser
13 dec 2022

Stand van zaken van de rioleringswerken in de wijk Ter bronnen

 

1. Kasteellaan

 

In de Kasteellaan zijn de rioleringswerken achter de rug. De rioolhuisaansluitingswachtputjes werden ook geplaatst. Intussen werd begin december de onderlaag asfalt aangelegd waardoor de woningen terug beter bereikbaar zijn. De dagen die ons nog resten tot het bouwverlof (23/12 tem  09/01/23) zal in deze zone vooral gewerkt worden aan de aanleg en voorbereiding van woningopritten in waterdoorlatende betonstraatstenen.

 

Begin volgend jaar zal voor de woningen die gekozen hebben om met de afkoppelingsaannemer van Aquafin te werken contact opgenomen worden om praktisch af te spreken wanneer bij wie zal gewerkt worden op privaat domein. Mensen die gekozen hebben om de werken zelf uit te voeren of zelf te laten uitvoeren, starten deze best ook op in het voorjaar.

 

De afwerking van de zijbermen zal in de eerste maanden van 2023 gebeuren.

 

2. Lentelaan

 

In de Lentelaan werd op maandag 12/12/22 gestart met de aanleg van de afvalwaterriolering. Bedoeling is om na het plaatsen van de riool en de huisaansluitputjes de wegopbouw te laten volgen.

 

Voor de Lentelaan en een deel van de Ahornbomenlaan gelden beperkingen in de omgevingsvergunning waar de aannemer dient rekening mee te houden. Zo mag er slechts bemaald worden tot 1 maart 2023 en mag er ook maar gewerkt worden tot 1 april 2023. Er mag pas terug bemaald worden na de zomervakantie van 2023. Het komt er hier dus op aan om voor 1 april 2023 de weg aangelegd te hebben.

 

3. Ahornbomenlaan (deel grenzend tegen ter bronnen vijver)

 

Hier gelden dezelfde vergunningsvoorwaarden als voor de Lentelaan. Momenteel bekijkt de aannemer nog om ook deze rioleringswerken nog in te plannen voor 1 maart 2023 en de afwerking voor 1 april 2023. Maar een definitieve beslissing zal pas genomen kunnen worden nadat de Lentelaan is uitgevoerd. Pas dan kan er ingeschat worden welke tijd er nog rest om de zaken tijdig klaar te krijgen.

 

4. Ahornbomenlaan tussen Van Bellinghenlaan en Meerlaan

 

In deze zone zijn momenteel geen werken aan de gang. Afhankelijk van wat mogelijk is in punt 3 zal een startdatum bepaald worden. Dit is allicht niet voor 1 maart 2023.

 

We wensen jullie alvast prettige feestdagen !

30 aug 2022

Werken in de Kasteellaan (speeltuin tot aan doodlopend stuk) en rond het landgoed Ter bronnen

 

Ter voorbereiding van de werken in bovenvermelde zones is de aannemer gestart met het snoeien van de bomen en het plaatsen van de boom- en bermbescherming. Ook wordt de droogzuiging geplaatst en wordt het asfalt afgefreesd.

 

Tijdens deze voorbereidende werken blijft de straat toegankelijk voor het plaatselijk verkeer en zijn jullie woningen met de wagen bereikbaar. Van zodra de rioleringswerken effectief starten, zal autoverkeer niet altijd mogelijk zijn. De aannemer zal u zal hiervan tijdig op de hoogte brengen.

 

Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, verzoeken wij u om uw wagen tijdens de werkuren (7 u – 16 u) buiten de werkzone te parkeren.

 

In bijlage vindt u nog een plannetje met de werkzones.

 

Alvast bedankt voor uw medewerking.

07 jul 2022

Bouwverlof

 

Vanaf volgende week maandag tot en met 31 juli zal er geen activiteit op de werf zijn wegens collectief bouwverlof.

 

Werken na bouwverlof

 

Op maandag 1 augustus worden de werken hervat. In de Kasteellaan worden de vuilwaterriolering en de bufferkokers voor het regenwater geplaatst. De werken starten ter hoogte van de Keibeek en vorderen richting Ahornbomenlaan. Doorgaand verkeer zal niet mogelijk zijn maar u zal wel meestal tot aan uw woning kunnen rijden. De aannemer werkt immers in fasen waardoor enkel als de werken zich voor uw deur bevinden, u geen gebruik zal kunnen maken van uw oprit. Uw woning blijft uiteraard altijd bereikbaar te voet en per fiets.

 

Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen wij u om op de dagen dat u tijdens de werkuren (7 u - 16 u) uw wagen nodig heeft, deze tijdig buiten de werkzone te parkeren.

 

Wij wensen u alvast een fijne vakantie.

27 jun 2022

Moeilijke start

 

Door problemen met de machine voor het aanbrengen van de bemaling (droogzuigen van de ondergrond) hebben de werken vertraging opgelopen. Wij plannen woensdag te starten met de aanleg van de riolering ter hoogte van de Keibeek in de Kasteelstraat.