Een ambitieus energie- en klimaatplan

De zuivering van huishoudelijk afvalwater is een zeer energie-intensief proces met veel pompen en een groot verbruik in de beluchting. Bovendien brengt waterzuivering door de biologische processen ook specifieke broeikasgassen zoals lachgas en methaan voort. En als we de volledige ecologische voetafdruk van transport tot en met zuivering in kaart willen brengen, dan moeten we daar ook de indirecte emissies van bijvoorbeeld de productie van rioolbuizen en andere infrastructuur, transport en gebruikte chemicaliën bijtellen. Daarom spreken we niet meer over energiedoelstellingen, maar over klimaatdoelstellingen in ons energie- en klimaatplan.

zonnepark

Elk jaar 1% energie-efficiënter

Voor het transport en de zuivering van huishoudelijk afvalwater is erg veel energie nodig. Daardoor is Aquafin een van de grootste energieverbruikers in Vlaanderen. Om de energiefactuur en onze voetafdruk onder controle te houden, leggen we onszelf al sinds 2010 de doelstelling op om elk jaar 1% energie-efficiënter te worden ten opzichte van het modelverbruik en dus in verhouding tot de uitbreiding van het patrimonium. Jaar na jaar behalen we die doelstelling. Tegen eind 2022 hadden we zo 13,5% efficiëntiewinst geboekt in vergelijking met 2010. We haalden die winsten voornamelijk uit de vervanging van verouderde, energieverslindende apparatuur door nieuwe, energievriendelijke varianten en door het optimaliseren van automatische sturingen in het zuiveringsproces.

Via onze trendings van het zuiveringsproces kunnen we nauwgezet opvolgen welke sturing het meest aangewezen is om de zuiveringsnormen te halen met het kleinst mogelijke energieverbruik. 

Productie van hernieuwbare energie

Zonneparken in uitbouw

Heel wat sites van onze zuiveringsinstallaties lenen zich perfect om er zonnepanelen te installeren. Op het dak van het gebouw, of als heuse zonneparken op de site zelf. Tegen eind 2023 zullen er in totaal al 30 zonneparken operationeel zijn. In 2022 produceerden we 8.394 MWh zonne-energie en dit zal de komende jaren alleen nog stijgen.

Slib als bron voor groene stroom en groen gas

Het sliboverschot dat ontstaat in het biologische zuiveringsproces is een vorm van biomassa met een samenstelling van 99% water en 1% droge stof. Het slib wordt zoveel mogelijk op de RWZI zelf ingedikt en ontwaterd vooraleer het wordt afgevoerd voor verwerking.

De helft van de biomassa wordt vergist in één van onze 13 vergistingsinstallaties verspreid over Vlaanderen. Het biogas dat hierdoor ontstaat, zetten we om in elektriciteit en warmte en momenteel op één locatie in biomethaan. De komende jaren komen er nog 4 biomethaaninstallaties bij.

In 2022 produceerden we 11.745 MWh groene stroom en 3.547 MWh biomethaan uit biogas.

Afbouw gebruik fossiele brandstoffen

Er loopt een programma om de verwarming van onze dienstgebouwen te elektrificeren en ook ons wagenpark vergroenen we verder. Vanaf 2024 worden enkel nog BEV (volledig elektrische) dienstvoertuigen en bedrijfswagens besteld en ook voor de vervanging van 4 vrachtwagens kijken we naar elektrische varianten. Maar de grootste stap zal gezet worden in 2026 wanneer twee nieuwe slibdrogers in dienst genomen worden. Deze zullen uitsluitend industriële restwarmte gebruiken terwijl we tot dan in onze drogers nog deels aardgas gebruiken.

 

energie- en klimaatplan