Projectoverzicht

22334 - Optimalisatie overstorten collector Stiemer
Laatst bijgewerkt: 23 sep 2023

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Startdatum: 31 januari 2022

De werken zullen 20 maanden duren

Zo goed als al het afvalwater van Oost- en West-Genk wordt vandaag verzameld in een collector (verzamelriool) van Aquafin. Deze loopt dwars door de stad langs weerszijden van de Stiemer en gaat helemaal door tot aan de waterzuivering van Genk in Oud Termien. De riolering en de beek kennen vandaag een sterke wisselwerking bij regenweer. Bij hevige regen belandt er regelmatig afvalwater in de Stiemerbeek. Tijdens de piek van zo’n bui is het debiet in de collector erg groot waardoor sommige deksels omhoog komen en het water richting de beek stroomt. Na de bui is het meestal het water uit de Stiemerbeek dat overstroomt in de riolering. Daar vermengt het zich met het afvalwater waardoor dit sterk verdund toekomt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie en het zuiveringsproces bemoeilijkt wordt.

Hoe we dit probleem aanpakken?

Bekijk de video

Aquafin zal over heel de Stiemervallei een 25-tal van zulke overstortpunten optimaliseren.

Bekijk de kaart in detail

Na de geplande ingrepen zal de waterkwaliteit van de Stiemerbeek al voor een deel verbeteren. Zo zetten we een eerste stap naar de opwaardering van de Stiemervallei tot een blauw-groene levensader doorheen de stad!

 

Ontwikkeling Stiemervallei

Onze werken kaderen in de verdere ontwikkeling van de Stiemervallei. De stad Genk heeft de ambitie om van de Stiemervallei een groenblauwe landschapsparel te maken, die mensen, stad en natuur met elkaar verbindt. Een valleipark met sociale en ecologische kwaliteiten, waarmee Genk zijn bijdrage wil leveren tot een veerkrachtig klimaat.

Meer over de Stiemervallei

 

Nieuws en updates

 • 13 jul 2022

  Bouwverlof zomer 2022

  De aannemer gaat in bouwverlof vanaf maandag 18 juli tot en met 1 augustus. Er zal gedurende die periode geen activiteit zijn op de verschillende werfzones.

 • 16 jun 2022

  Halve rijweg afgesloten in Heppenzeelstraat

  De Heppenzeelstraat (locatie 5) was op 15 juni volledig afgesloten voor de plaatsing van een grote constructie. Vanaf vandaag, 16 juni, kan het verkeer terug door.

   

  De komende drie weken blijft de rijweg voor de helft afgezet om werken uit te voeren rond de grote constructie. Fietsers moeten ook daar de rijweg oversteken.

 • 14 jun 2022

  Dijkstraat afgesloten op 15 juni

   

  Voor de plaatsing van een grote betonnen constructie wordt op 15 juni de Dijkstraat volledig afgezet. Er komt een mobiele kraan die deze constructie zal plaatsen.

   

  Over het gehele traject van de werken worden de komende weken kneveldeksels geplaatst. Dat zijn hermetisch afgesloten en vergrendelde deksels, die geurhinder ter hoogte van de put voorkomen en ervoor zorgen dat bij eventuele overdruk het rioleringswater niet uit het deksel omhoog kan komen. We plaatsen die deksels enkel op de risicolocaties.

   

Dit project volgen

 • Krijg belangrijke info
 • Geef je mening over de werken
Ja, stuur me de nieuwsbrief

Nuttige contacten

Contactcenter

03 450 45 45 (elke werkdag van 8u tot 17u)

Contactformulier