Afvalwater en corona

Corona is een respiratoir virus, wat betekent dat het wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht door de ademhaling en het hoesten of niezen van een drager van het virus. Dit type virussen overleeft normaal gesproken niet lang buiten het lichaam. Verschillende studies tonen aan dat ook de restanten van COVID-19 virus die we terugvinden in afvalwater niet infectueus zijn.  Kom je in contact met huishoudelijk afvalwater? Zorg dat je uitgerust bent met alle verplichte PBM's. Maar vooral: volg de social distancing regels en was regelmatig goed je handen. 

Opstart werven Aquafin

Om werven op een veilige manier op te starten en de voortgang van de projecten te garanderen, werden een aantal afspraken gebundeld in een leidraad. Hierin staan ook enkele creatieve oplossingen van aannemers om werkzaamheden te blijven uitvoeren en tegelijk de afstandsregels te respecteren. Het document werd aangevuld met een leidraad voor opdrachten bij burgers, zowel voor onderhandelaars en afkoppelingsdeskundigen maar deze kan ook richtinggevend zijn voor de hele sector. Toch nog vragen? Kijk zeker in de extra bijlage veel gestelde vragen.

Leidraad werven en opdrachten burger

COVID-19 virusdeeltjes gevonden in afvalwater, wat betekent dat?

In stalen afvalwater die Aquafin liet testen, zit RNA van het Coronavirus. RNA is een onderdeel van het DNA. Het gaat dus niet om levend virus. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft al eerder DNA-deeltjes van het nieuwe coronavirus in rioolwater gezocht en gevonden. Het instituut zei er wel meteen bij: “Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.”

Waarom is de aanwezigheid van het virus in afvalwater dan toch nieuws? Het Rijksinstituut wil de screening van rioolwater gebruiken om te meten in welke mate het virus circuleert in een populatie. Denk daarbij aan een stad of gemeente. Het instituut wil een voorspellingsmodel bouwen, om extra informatie te geven over de verspreiding van het virus in de bevolking. Als de huidige piek  voorbij is, helpt zo'n screening om in het najaar vroegtijdig vast te stellen of de viruscirculatie (weer) toeneemt.

Onderzoek op afvalwater om een bevolking te bestuderen, is niet ongewoon. De universiteit van Antwerpen volgt al jaren sporen van cocaïne op in enkele grote Vlaamse RWZI's, om inzicht te krijgen in de evoluties van het druggebruik in steden. Meer over het onderzoek van het Rijksinstitiuut lees je op de website van het KRW en het RIVM.