Afvalwater en corona

 Verschillende studies tonen aan dat de restanten van COVID-19 virus die we terugvinden in afvalwater niet infectueus zijn.  Kom je in contact met huishoudelijk afvalwater? Zorg dat je uitgerust bent met alle verplichte PBM's. Maar vooral: volg de social distancing regels en was regelmatig goed je handen om een besmetting te vermijden. 

Opstart werven Aquafin

In deze leidraad lichten we toe hoe je op werven veilig kan omgaan met afvalwater en de afstandsregels kan respecteren. Er staan ook enkele creatieve oplossingen van aannemers in. Kijk zeker in de extra bijlage veel gestelde vragen.

Speficieke aandachtspunten bij leidingwerken

ruimingswerken

Uitvoering van zuig-spuit-en ruimwerken

Bescherm jezelf met de gebuikelijke PBM's en social distancing bij activiteiten aan de infrastructuur van Aquafin
Lees meer

COVID-19 virusdeeltjes in afvalwater, wat betekent dat?

In stalen afvalwater die Aquafin liet testen, zit RNA van het Coronavirus. RNA is een onderdeel van het DNA. Het gaat dus niet om levend virus. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft al eerder DNA-deeltjes van het nieuwe coronavirus in rioolwater gezocht en gevonden. Het instituut zei er wel meteen bij: “Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.”

Waarom was de aanwezigheid van het virus in afvalwater dan toch nieuws in 2020? Het Rijksinstituut wil de screening van rioolwater gebruiken om te meten in welke mate het virus circuleert in een populatie. Denk daarbij aan een stad of gemeente. Het instituut wil een voorspellingsmodel bouwen, om extra informatie te geven over de verspreiding van het virus in de bevolking. Als de huidige piek  voorbij is, helpt zo'n screening om in het najaar vroegtijdig vast te stellen of de viruscirculatie (weer) toeneemt.

Onderzoek op afvalwater om een bevolking te bestuderen, is niet ongewoon. De universiteit van Antwerpen volgt al jaren sporen van cocaïne op in enkele grote Vlaamse RWZI's, om inzicht te krijgen in de evoluties van het druggebruik in steden. Meer over het onderzoek van het Rijksinstitiuut lees je op de website van het KRW en het RIVM.

Maatregelen voor aannemers en leveranciers op RWZI's

Lossen van septisch materiaal bij Aquafin

Lossen van septisch materiaal

Social distancing maatregelen bij het lossen van septisch materiaal.
Lees meer
werken op een zuiveringsinstallatie

Werken uitvoeren op een RWZI

Gebruik je standaard-PBM's en bescherm je extra bij aerosolen. Denk eraan om steeds 1,5 m afstand te houden!
Lees meer