Veilig zwemmen in open water
Hoe kan een efficiënte aanpak van overstorten zorgen voor meer zwemplezier?
Volgens Outdoor Swimming Belgium is buiten zwemmen in natuurlijk water een gezonde verslaving die je gelukkig maakt. De vereniging pleit voor méér erkende buitenzwemlocaties en voor het recht op zwemmen in open water op eigen verantwoordelijkheid. Net als in het buitenland wil ze graag dat zwemmen in België overal is toegelaten, behalve op die plaatsen waar het zelfs voor ervaren zwemmers gevaarlijk is. Daarmee doelt Outdoor Swimming vooral op verdrinkingsgevaar, niet op de waterkwaliteit.
Toch is het goed om ook daarmee rekening te houden. Want wist je dat er in Vlaanderen meer dan 8.000 overstorten zitten op waterlopen? Dat zijn nooduitlaten op de riool waarlangs bij rioolverstoppingen of bij veel regen ongezuiverd afvalwater ontsnapt om riooloverstroming te voorkomen. In het beste geval is het afvalwater weliswaar verdund met regenwater, maar het is wel nog steeds wat we dagelijks doorspoelen door het toilet en het afvoerputje.
Uitgebreid overstortmeetnet
Momenteel rolt Aquafin een meetnet uit om in totaal 1.600 overstorten te bemeten op de frequentie van hun werking en het volume afvalwater dat ze uitstoten. De meettoestellen worden geconnecteerd met een cloudserver van Aquafin. Van daaruit stromen de gegevens door naar onze supervisiesoftware waar onze operationele teams ze kunnen raadplegen en de nodige actie kunnen ondernemen. Daarnaast is het de bedoeling om de kennis die het overstortmeetnet oplevert, ook te delen met derden zoals de Vlaamse Milieumaatschappij en de rioolbeheerders. Zij kunnen de informatie gebruiken voor modellering of voor prioritering van projecten of ingrepen op het stelsel.
Het hele stelsel door één bril bekijken
De versnippering van bevoegdheden in het Vlaamse afvalwaterbeleid maakt een efficiënte aanpak van overstorten echter onmogelijk. Nochtans ligt daar de sleutel om de waterkwaliteit significant verder te verbeteren. Het heeft weinig zin om bijkomende rioolaansluitingen te realiseren of de infrastructuur uit te breiden als ongezuiverd afvalwater ergens onderweg de beek inloopt via een overstort. Aquafin zou als geïntegreerd netwerkarchitect het stelsel door één bril kunnen bekijken en kunnen aangeven waar welke ingrepen prioritair zijn voor Vlaanderen.